Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei
27 iulie 2014, 11:59 Realitatea moldovenească views 17128
27 iulie 2014, 11:59 Realitatea moldovenească views 17128

Important! Dispare conacul de la Cernoleuca

Încă un monument istoric de importanţă naţională este pe cale de dispariţie. Este vorba despre conacul boierului Constantin  Cazimir, construit în prima jumătate a secolului al XIX-lea, la Cernoleuca, Donduşeni, care se distruge, relatează trm.md.

Localnicii şi Primăria solicită ajutorul autorităţilor centrale. Însă acestea ridică neputincioase din umeri şi spun că nu au cum să protejeze monumentul istoric.

Mai mulţi ani în acest conac s-a  aflat o casă de copii. De doi ani instituţia rezidenţială a fost lichidată, dar clădirea a rămas în gestiunea  Ministerului Educaţiei. Primarul  din Cernoleuca spune că  s-a adresat la Ministerul de resort cu rugămintea ca sediul să treacă pe seama autorităţilor locale.

În R. Moldova sînt  peste 50 de conace boiereşti care au soarta celui de la Cernoleuca.

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1617
Populația:
3615 locuitori

Horeşti este un sat şi comună din raionul Ialoveni. Horeşti este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 25 km de orașul Ialoveni și la 38 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 3615 oameni. Satul Horești a fost menționat documentar în anul 1617.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.