Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei
29 februarie 2024, 16:00 Realitatea moldovenească views 1297
Un monument istoric din nordul țării riscă să dispară
29 februarie 2024, 16:00 Realitatea moldovenească views 1297

Un monument istoric din nordul țării riscă să dispară

Pereți fisurați, geamuri sparte și lacăt ruginit la ușă. Așa arată acum Conacul Cazimir din Cernoleuca, aflat la doar 13 kilometri de orașul Dondușeni. Pînă în anul 2015, perla arhitecturală a fost unica școală specială de tip internat din nordul R. Moldova.

Nicolae Popușoi a muncit aici aproape 40 de ani. Conacul avea o capacitate de 140 de copii și 30 de angajați, transmite nordnews.md.

„Acești copii erau integrați în comunitate, adică în sat, fiindcă copiii noștri, cum se trezeau, plecau la școală în sat. Ei nu erau izolați de societate. Era hrană, jocuri, odihnă, la 17.00 începeau pregătirea temelor, noi le spuneam meditație”, spune Nicolae Popușoi.

În 2005, atunci cînd a fost implementată reforma instituțiilor rezidențiale, numărul de copii a început să scadă semnificativ. În școala internat rămăseseră doar 90 de copii.

„Toți învățau pînă în clasa a 8-a, după care susțineau examenele și tot de noi erau aranjați în școli profesionale. Pe vremea URSS veneau din Rusia și Ucraina, de la școli profesionale și luau copiii noștri acolo să învețe de țesătorese, de meșteri. Aici era o curățenie extraordinară, era livadă, toate soiurile de fructe. Era bine”, își amintește Nicolae Popușoi.

Marina Bour a crescut la școala internat. Își amintește și astăzi cum la vîrsta de 10 ani, împreună cu fratele ei au ajuns din Tiraspol la Cernoleuca.

„Aici am învățat și m-am simțit ca acasă, educatorii erau foarte buni cu noi, aveam și bibliotecară. Era ca acasă, numai că nu erai acasă. Am fost să învăț la Bălți la croitorie, apoi m-am întors la bunica mea la Tiraspol și soțul a venit să mă ia de-acolo. Bunica nu-mi permitea, dar mie Cernoleuca îmi este mai aproape de suflet”, susține Marina Bour.

Conacul Cazimir, un monument de arhitectură de importanță națională, a fost construit la începutul secolului al XX-lea. A fost reședința latifundiarului și politicianului Constantin Cazimir. Pentru că nu a avut niciodată copii, acesta i-a ajutat pe cei din familii nevoiașe.

„Conacul care stă este construit în stil arhitectural neoclasicist. Pe cărămizile din care a fost construit este inscripționată litera K, ceea ce-i remarcă familia. Cel mai remarcant este faptul că pe banii săi a întreținut și a ajutat copiii multor țărani din sat să studieze. Tot la inițiativa lui a fost deschisă școala de la Grinăuți, școala agricolă. A mai contribuit la edificarea spitalului de la Dănceni și la gara feroviară din Grinăuți”, susține profesoara de istorie, Angela Lisnic.

Edificiul încărcat de o istorie de peste o sută de ani, riscă să rămînă doar o ruină. Totul din cauza lipsei de bani. Renovarea conacului ar costa aproape 20 de milioane de lei, bani de care primăria locală nu dispune.

„O clădire luată la evidența Ministerului Culturii ca un muzeu cultural, istoric. De mai mulți ani se încearcă de a se implementa diferite proiecte, batem la diferite uși pentru a aduce un proiect în comunitate, dar, din păcate, batem pasul pe loc. De fiecare dată ni se motivează că nu sînt finanțe”, declară Ala Mazureac.

Tot în apropiere de orașul Dondușeni, în satul Rediul Mare, stă abandonat și conacul generalului Victor Dombrovski, o bijuterie arhitecturală construită în 1910.

Sursa: noi.md

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1624
Populația:
935 locuitori

Zăluceni este un sat şi comună din raionul Floreşti. Zăluceni este unicul sat din comuna cu acelaşi nume situat la o distanță de 36 km de orașul Florești și la 145 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 935 de oameni. Prima atestare documentară a satului Zăluceni datează din anul 1624.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.