Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei
08 iunie 2013, 11:46 Muzica moldovenească views 13369
08 iunie 2013, 11:46 Muzica moldovenească views 13369

Portul fluvial de pe Nistru va fi reabilitat


Foto: wikimapia.org

Portul fluvial de pe Nistru din oraşul Bender fi reabilitat, după ce a fost retransmis în gestiunea autorităţilor de la Tiraspol. Pentru aceasta este nevoie de peste 50 de mii de dolari, relatează MOLDPRES.

Potrivit unui comunicat, în prezent la balanţa întreprinderii care are în subordine portul de la Bender se află 50 de nave, 32 dintre care sînt parţial inundate. Acestea se află într-o stare deplorabilă şi, fiind ancorate aproape de mal, prejudiciază regimul hidrologic al rîului şi prezintă pericol pentru vasele de mic tonaj.

Specialiştii afirmă că principala problemă cu care se confruntă portul fluvial de la Bender este utilajul învechit ce necesită o reparaţie capitală sau înlocuire. Totodată, întreprinderea duce lipsă de personal calificat.

Odinioară, portul fluvial de la Bender era unul dintre cele mai bune în spaţiul ex-sovietic. Acest agent economic efectua transportări de mărfuri, de pasageri, presta servicii de reparaţie a navelor etc. În gestiunea portului de la Bender erau două şalupe, peste 10 nave de tip „Zarea”, corăbii „Zarniţa”, patru vase de linie „Biruinţa”, peste 50 de şlepuri şi o sută de remorci fluviale.

Conform actualei conduceri a portului, în prezent sînt reparate pentru a fi lansate la apă o navă şi patru şlepuri. Acestea vor fi operaţionale în cel mai scurt timp şi vor funcţiona alături de navele de pasageri „Gribanov” din Tiraspol şi „Moldova” din Bender, notează Moldpres.

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1852
Populația:
605 locuitori

Surchiceni este un sat din cadrul comunei Baimaclia, raionul Căuşeni. Localitatea se află la distanța de 38 km de orașul Căușeni și la 63 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 605 oameni. Satul Surchiceni a fost menționat documentar în anul 1852.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.