Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei
02 mai 2018, 11:30 Muzica clasica views 15108
Baronul romilor din Bălţi şi-a măritat nepoata în vîrstă de 16 ani (Video)
02 mai 2018, 11:30 Muzica clasica views 15108

Baronul romilor din Bălţi şi-a măritat nepoata în vîrstă de 16 ani (Video)

Nuntă mare în nordul Republicii Moldova. Baronul romilor din Bălţi şi-a măritat nepoata. Tînăra de doar 16 ani a purtat o rochie de trei mii de euro, decorată cu pietre Svarovski. Nunta s-a jucat trei zile şi trei nopţi, conform tradiţiilor ţigăneşti. Mirii au primit în dar o grămadă de bani şi kilograme de aur.

Maria şi-a cunoscut alesul pe cînd avea doar 14 ani. După o relaţie de doi ani au decis să-şi lege destinele, iar în noapte de Paşti a fost furată de mireasă.

Diadema, dar şi rochia care cîntăreşte peste 10 kg, decorată cu pietre Svarovski, au fost aduse de peste hotare.

Deşi abia a absolvit gimnaziul şi are doar 16 ani, Maria este considerată bună de măritiş. Potrivit tradiţiei ţigăneşti, cheltuielile pentru întîmpinarea oaspeţilor şi pregătirea miresei şi le-au asumat buneii Mariei, cei care au crescut-o.

Mirele, Odisei, are 19 ani şi a venit să-şi ia aleasa într-o limuzină de lux, însoţit de câţiva călăreţi. Potrivit tradiţiei, viitorul soţ trebuie să plătească două kg de aur pentru a-şi primi iubita.

Abia după achitarea taxei mirele şi-a primit mireasa.

Rudele mirilor, veniţi din toate colţurile ţării, le-au dorit tinerilor fericire şi bunăstare.

Cheltuielile pentru nuntaşi cad în grija socrilor mari. Dar, în comunitatea romilor, este foarte importantă cinstea fetei, care se demonstrează , după miezul nopţii. Atunci miresei i se leagă o panglică roşie la mînă. În caz contrar, părinţii fetei trebuie să plătească o amendă de aproape 50 de mii de euro.

Nunta Mariei şi a lui Odisei a ţinut trei zile, ca-n basme.

Sursa: tvrmoldova.md

Cuvinte cheie:

nunta , Balti , romi

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1660
Populația:
675 locuitori

Negurenii Vechi este un sat şi comună din raionul Ungheni. Din componenţa comunei fac parte localităţile Zăzulenii Vechi, Negurenii Vechi, Coşeni și Ţîghira. Localitatea se află la distanța de 35 km de orașul Ungheni și la 110 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 675 de oameni. Satul Negurenii Vechi a fost menționat documentar în anul 1660.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.