Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei
29 mai 2015, 12:17 views 7961
Capitala are nevoie de tineri ingineri (FOTO, VIDEO)
29 mai 2015, 12:17 views 7961

Capitala are nevoie de tineri ingineri (FOTO, VIDEO)

Chișinăul are nevoie de tineri ingineri-tehnicieni care vor realiza și administra nemijlocit proiectele de restabilire a capitalei și extindere a infrastructurii acesteia, incluse în programul nostru de gestiune a municipiului", a spus în cadrul unei întîlniri cu studenții Universității Tehnice a Moldovei candidatul la postul de primar general al capitalei din partea PCRM, Vasili Chirtoca, relatează NOI.md.

Vasili Chirtoca a menționat că programul de restabilire și dezvoltare a gospodăriei municipale, propus de el și susținătorii lui are două scopuri principale: să asigure locuitorilor Chișinăului și suburbiilor un trai decent și să stopeze exodul multianual al tinerilor specialiști în străinătate, în căutarea unei vieți mai bune: „Vom readuce bucuria pe fețele chișinăuienilor. Acest oraș a fost conceput și construit cu grijă pentru fiecare locuitor, a menționat Chirtoca. Noi vom întreprinde, de asemenea, toate măsurile necesare pentru a-i convinge pe cei ca voi – tineri, inteligenți și ingenioși, de faptul că aici, în Patrie, este posibil să avem un trai decent şi că aici e locul potrivit pentru crearea familiilor și educarea copiilor. E suficient cît am plătit impozite proprietarilor străini. Acest cerc vicios trebuie rupt", a specificat Chirtoca.

El a menționat că prevede să acționeze prompt și să soluționeze timp de trei-patru ani principalele probleme legate de motivarea tinerilor specialiști de a rămîne în Patrie: „Tineretul nu poate aștepta și toți înțeleg acest lucru foarte bine. Imediat după ce vom cîștiga alegerile din 14 iunie, vom purcede la instituirea în municipiu a unei companii ipotecare municipale care va acorda credite pentru procurarea locuințelor pe un termen de 25-30 de ani, cu o dobîndă în lei de 7 la sută anual. Paralel vom iniția restabilirea patrimoniului cultural și infrastructurii sportive a Chișinăului".

În final, Vasili Chirtoca, care deţine licenţă de inginer-mecanic , i-a lăudat pe viitorii ingineri pentru alegerea meseriei, pe care o consideră cea mai utilă și mai flexibilă: „Eu am absolvit Institutul Politehnic de la Odesa în 1979 și nu numai că nu mi-a părut rău niciodată de acest lucru, ci m-am putut convinge cît de flexibilă este profesia noastră – un „fizician" întotdeauna poate deveni "poet liric" bun, a glumit Chirtoca. Cînd feciorul meu se gîndea ce specialitate să aleagă, eu i-am recomandat să opteze pentru profesia de inginer. El mi-a dat ascultare și nu are nici un motiv să regrete acest fapt".

Sursa: www.noi.md

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1910
Populația:
789 locuitori

Plopi este un sat şi comună din raionul Cantemir. Din componenţa comunei fac parte localităţile Alexandrovca, Hîrtop, Taraclia și Plopi. Localitatea se află la distanța de 10 km de orașul Cantemir și la 127 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 789 de oameni. Satul Plopi a fost înființat în anul 1910.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.