Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei
14 ianuarie 2016, 16:33 views 8100
Proiectul urban ”Orașul Meu”, la un an de la înființare
14 ianuarie 2016, 16:33 views 8100

Proiectul urban ”Orașul Meu”, la un an de la înființare

Proiectul urban "Orașul Meu" a ajuns la un an de la înființare. În acest context, echipa a prezentat realizările obținute în decursul unui singur an, precum și planurile de viitor. Coordonatorul proiectului, Adrian Pleșca, susține că a fost "un an greu pentru proiectele pe care le-am făcut, au luat mult timp și străduință. L-am numit anul transformărilor, pentru că, într-adevăr, au fost transformări urbane".

Primul proiect a fost transformarea stațiilor de așteptare a transportului public. Pleșca a povestit că, "până acum, acestea erau doar spații în care se adunau oameni care așteptau transportul public". Ulterior, au devenit o adevărată galerie de poze cu tematica orașului pe Instagram cu hashtagul #orasulmeu, făcând astfel "șederea oamenilor mai plăcută":

"Noi ne-am afirmat ca adevărați oameni care doresc să schimbe acest oraș. Acel hashtag numără în prezent 13 000 - 14 0000 de poze".

Al doilea proiect s-a numit "Transformarea Muzeului Istoric al Chișinăului". Cele mai bune 50 de poze postate pe Instagram cu hashtag-ul #orasulmeu au fost prezentate în cadrul unei expoziţii de fotografii. Doritorii și-au putut delecta privirea în incinta Muzeului Chișinăului (cunoscut ca Turnul de apă de lângă USM), la ultimul etaj.

"Turnul de Apă aduna 100 de oameni pe săptămână. Expoziția l-a făcut mai atractiv. Vernisajul, care s-a desfășurat timp de o lună, a adunat 15 000 de vizitatori, care au admirat apoi gratuit și celelalte etaje ale Muzeului", a mai spus coordonatorul.

Ulterior, tinerii au lansat site-ul Orasulmeu.md pentru a oferi cetățenilor posibilitatea de a citi informație de calitate care se bazează doar pe problemele capitalei. După 8-9 luni de la lansare, site-ul a adunat 300 000 de vizitatori unici. În spatele site-ului se află 12 tineri voluntari care scriu circa 4-5 articole pe zi.

Anul 2015 a fost un an electoral. De aceea, tinerii implicați în proiect au decis să realizeze emisiunea "Candidatul", în cadrul căreia să promoveze candidații la funcția de primar al capitalei, "astfel încât să apară echidistanți și egali în fața tinerilor".

Filmările au durat două zile în Parcul "Dendrariu". Fiecare invitat, cu excepția a patru candidați care nu au venit, a răspuns la întrebări, a povestit care sunt planurile pentru Chișinău etc.

Proiectul răsunător al tinerilor a fost însă "Scara trandafirilor", pentru lucrările efectuate fiind cheltuite aproximativ 22 de mii de lei.

Tinerii intenționează să amenajeze și scuarul. În acest sens, mai mulți studenți de la Colegiul de Construcții din Chișinău s-au oferit să confecționeze scaunele ce vor fi instalate în scuarul din parc. De asemenea, vor fi amplasate panouri informative și prezentate poze încărcate pe Instagram cu #orasulmeu.

Mai mult, primăvara, Scara Trandafirilor ar putea fi numită cea mai lungă scară pictată din lume, de reprezentanții de la Guinness Book of World Records, care au primit o invitație să vină în țara noastră.

"Am găsit scara în septembrie 2015. Nu era jumătate din scară, treptele lipseau. Pe lângă faptul că era urâtă, era și periculoasă", a adăugat Pleșca.

Șirul realizărilor nu se oprește aici. Totuși, alte zeci de proiecte au rămas pe foaie, în contextul în care Direcţia generală arhitectură, urbanism şi relaţii funciare a refuzat 65 de proiecte. Voluntarii și-au exprimat speranța că în acest an vor primi mai multă susținere din partea autorităților.

La început de 2016, tinerii lansează alte două proiecte. Primul constă în faptul că, pe Led-urile de publicitate din Chișinău, printre publicitatea companiilor, vor apărea știrile orasulmeu.md și curiozități despre Chișinău care vor face ca locuitorii orașului să cunoască mai multe despre orașul lor.

Al doilea vizează introducerea transportului public pe timp de noapte. Doi tineri din Republica Moldova, în prezent studenți la Cluj, au decis să rezolve una dintre cele mai stringente probleme ale Chișinăului: lipsa transportului public pe timp de noapte. Astfel, Ivan Țurcan și Radu Osipov au inițiat o petiție online prin care propun rezolvarea acestei probleme.

Totodată, "Orașul Meu" a anunțat că recrutează tineri, cu vârsta cuprinsă între 14 și 25 de ani. Dacă îți dorești să scrii pentru unicul portal urban apolitic din Chișinău, depune dosarul de participare și devino autor de articole care pun în valoare Chișinăul.

Sursa: www.realitatea.md

Cuvinte cheie:

aniversarea , Chisinau

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1782
Populația:
837 locuitori

Căpreşti este un sat din cadrul comunei Prodăneşti, raionul Floreşti. Localitatea se află la distanța de 28 km de oraşul Floreşti și la 102 km de oraşul Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 837 de oameni. Satul Căprești a fost menționat documentar în anul 1782.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.