Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei
04 februarie 2016, 15:46 views 8482
Gara din Chișinău: una dintre cele mai liniștite din Europa (Foto)
04 februarie 2016, 15:46 views 8482

Gara din Chișinău: una dintre cele mai liniștite din Europa (Foto)

Gara feroviară din Chișinău este una dintre cele mai liniștite din Europa în contrast cu gara Waterloo, conform pulicației britanice The Independent.

Pe peronurile gării feroviare din capitală pasagerii circulă destul de rar și așteaptă trenul în singurătate, pe când în gara Waterloo din Londra, unul dintre cele mai aglomerate terminale feroviare din Europa, circulă anual până la 200 de milioane de pasageri.

Ambele gări însă au comună partea lor istorică. La Waterloo, aceasta este Arca Victoriei, un memorial dedicat tuturor angajaților căilor ferate care au decedat în Primul Război Mondial.

Arca Victoriei, Waterloo Sursa foto: www.waymarking.com

În pavilionul stației din Chișinău sunt amplasate două plăci comemorative: una relatează despre voluntarii bulgari care în 1877 au plecat din această stație pentru a elibera popoarele balcanice de jugul otoman, iar a doua – despre lupta revoluționarilor și soldaților ce au venit la putere după Revoluția Rusă din 1917. De asemenea, în scuarul gării este amplasat „Trenul durerii" – monumentul de comemorare a victimelor deportărilor staliniste.

Sursa: www.adevarul.ro

Fațada gării feroviare a fost concepută și ctitorită în perioada sovietică, având un „stil șarmant" în contrast cu altele. Pe atunci, aceasta era principala arteră în industria transportului mărfurilor și pasagerilor. În prezent însă, Întreprinderea de Stat Calea Ferată din Moldova se confruntă cu grave probleme financiare, din cauza micșorării fluxului de călători, a infrastructurii învechite și a managementului necalitativ. Aceasta a redus frecvența unor rute interne și internaționale.

Sursa: www. prospect.md

De rând cu gara feroviară din Chișinău, printre cele mai liniștite stații de tren din capitalele Europei se numără cele din Sarajevo (cu șapte rute pe zi), Priștina (3 rute), Tirana (Albania), Vaduz (18 rute în zilele de weekend) și Vatican (care deține recordul celui mai puțin aglomerat terminal feroviar din Europa).

Gara din Sarajevo, Bosnia-Herțegovina Sursa foto: dpchallenge.com

Gara din Tirana, Albania Sursa: www.commons.wikimedia.org

Gara de la Vaduz, Liechtenstein Sursa: www.laurenceurac.com

Gara din Vatican Sursa: www.traveller.com

Sursa: orasulmeu.md

Cuvinte cheie:

comparație , Europa , Gara Feroviară

Comentarii

 (1)
  • #1 gheorghe Răspunde Citează selecţia
    Dupa ce au scos 80% din trenurile suburbane, gara a devenit pustie. Acum toti pasagerii pleaca cu rutierele din autogarile lui plohotniuc
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1436
Populația:
2440 locuitori

Nimereuca este un sat şi comună din raionul Soroca. Din componenţa comunei fac parte localităţile Cerlina și Nimereuca. Localitatea se află la distanța de 41 km de orașul Soroca și la 154 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 2440 de oameni. Satul Nimereuca a fost menționat documentar în anul 1436.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.