Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei
14 iunie 2016, 16:20 views 4953
Zeci de cetăţeni au donat sînge
14 iunie 2016, 16:20 views 4953

Zeci de cetăţeni au donat sînge

Sîngele înseamnă viață, iar donarea - speranță. De acest îndemn au ținut cont mai mulți oameni care au mers la centrele de recoltare a sîngelui,amenajate în mai multe orașe din țară. Acțiunea a fost organizată cu prilejul Zilei Mondiale a Donatorului de Sînge.

Serghei Harcenko din Chişinău donează sânge de zece ani. Deoarece a fost recunoscut drept donator emerit, bărbatul a fost recompensat cu daruri de preț.

"Prima donaţie am făcut-o cînd cumnata mea trebuia să nască. Era nevoie de sînge şi când a născut soţia mea. Astfel, donaţiile au devenit o obişnuinţă. Fac lucrul acesta odată la două luni. Nu simt nici un disconfort. Ştiu că e chiar bine. Am fost felicitat şi menţionat pentru prima dată", a precizat donatorul.

Mulți voluntari donează sânge cu plăcere. Ei știu că gestul lor poate salva o viață:

"Prima dată am donat sînge în anul 2008. A fost o plăcere. Deja de doi ani donez sînge periodic".

"Am început să donez sînge acum 10-12 ani".

În Chișinău, zeci de donatori au stat la coadă din momentul deschiderii punctelor de colectare a sîngelui. Printre ei a fost şi funcţionari publici.

"În aşa fel ajutăm oamenii care au nevoie, care sunt într-o situaţie gravă, sănătatea cărora e în pericol. Mai mult, fiecare om care donează sînge aduce o speranţă", a precizat directorul Centrului Național de Transfuzie a Sîngelui, Svetlana Cebotari.

"Sîngele ne uneşte. Provocările cu care se confruntă în prezent societatea noastră, separarea - toate acestea pot fi depășite, inclusiv prin donarea de sînge. Acest lucru duce la unitate", a subliniat şeful Direcţiei Sănătate a Primăriei Chişinău, Mihai Moldovanu.

Încă două laboratoare au fost deschise la Bălţi şi Cahul. Anual, aproximativ 130 de mii de moldoveni au nevoie de transfuzie.

Sursa: www.publika.md

Cuvinte cheie:

Chisinau , donarea sîngelui , viata

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1911
Populația:
29 locuitori

Dobruşa este un sat din cadrul comunei Negureni, raionul Teleneşti. Localitatea se află la distanța de 38 km de oraşul Teleneşti şi la 82 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 29 de oameni. Satul Dobrușa a fost menționat documentar în anul 1911.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.