Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei
20 octombrie 2016, 15:50 views 5824
Arhitecții vor să readucă la viață Circul și Hotelul Cosmos
20 octombrie 2016, 15:50 views 5824

Arhitecții vor să readucă la viață Circul și Hotelul Cosmos

Europa de Est și de Sud-Est este plină de veritabile și impresionante capodopere ale arhitecturii brutaliste, căzute însă în paragină. Republica Moldova este menționată constant în topurile statelor cu cele mai fanteziste construcții ce aparțin brutalismului.

Biroul pentru Artă și Cercetare Urbană (BACU) din România a inițiat o campanie ce are ca scop restabilirea moștenirilor arhitecturale din perioada sovietică. Printre construcțiile vizate se numără clădirea Circului și Hotelul Cosmos din Chișinău.

Ambele clădiri se află într-un stadiu de uzură atît de avansat, încît au ajuns să semene cu niște ruine sinistre din estetica filmelor post-apocaliptice, scrie infoprut.ro.

Proiectul nu vizează însă numai Republica Moldova. Grupul va pune la punct o arhivă a clădirilor prioritare din regiune, printre care se enumeră Circul din Chișinău, Palatul Telefoanelor din Cluj-Napoca și clădiri rezidențiale din sectorul kievean Obolon. De asemenea, BACU mai propune și introducerea anumitor bijuterii arhitecturale în patrimoniul UNESCO, printre care se enumeră și Hotelul Cosmos din Chișinău.

Brutalismul este un curent al arhitecturii moderne apărut în Marea Britanie în a doua jumătate a secolului XX, derivat din stilul arhitecturii lui Le Corbusier. Brutalismul susține eliminarea oricăror artificii în favoarea materialelor nude. Reprezentanți de marcă ai brutalismului: firma Stirling-Gowon (Anglia), Vittoria Vigaro (Italia), Paul Rudolph (S.U.A.), Moekawa Tange (Japonia) etc.

Sursa: orasulmeu.md

Cuvinte cheie:

Chisinau , circ , hotel

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1482
Populația:
4995 locuitori

Mingir este un sat şi comună din raionul Hînceşti. Din componenţa comunei fac parte localităţile Semionovca și Mingir. Localitatea se află la distanța de 50 km de orașul Hîncești și la 80 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 4995 de locuitori. Satul Mingir a fost menționat documentar în anul 1482 cu denumirea Gura Ocoalelor.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.