Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei
16 februarie 2017, 17:30 views 9885
Cum poți face economii de 30% la facturile de energie termică în R. Moldova
16 februarie 2017, 17:30 views 9885

Cum poți face economii de 30% la facturile de energie termică în R. Moldova

Primul bloc locativ din municipiul Chișinău, care a optat pentru modernizarea sistemului intern de distribuție și instalare a unui punct termic individual direct la subsolul clădirii se bucură astăzi de primele rezultate. Locatarii au înregistrat economii cu circa 30% la facturi, iar proprietarii a trei apartamente, care anterior aveau centrale individuale, au renunțat la încălzirea autonomă în favoarea celei centralizate.

Potrivit S. A „Termoelectrica", locatarii blocului plătesc mai puțin pentru că pot conecta sau deconecta și regla temperatura în funcție de necesitate. Au apă caldă non-stop la costuri mult mai mici, au propriul contor și contract cu „Termoelectrica", fiind astfel independenți de asociația de locatari sau vecini.

Directorului general al „Termoelectrica", Veaceslav Eni, susține că o analiză financiară comparativă arată că, în luna ianuarie, pentru încălzirea unui metru pătrat dintr-un bloc cu sistem vechi de distribuție locatarii au achitat 28,94 de lei. În același timp, locatarii din blocul care a beneficiat de modernizarea sistemul interior au plătit 15,02 lei pentru un metru pătrat sau cu 30% mai puțin.

„Ne dorim ca această practică să fie preluată cu succes, treptat, de către toate asociațiile de locatari și gestionari de blocuri din capitală, astfel încât fiecare consumator să beneficieze de servicii mult mai calitative", a spus Eni.

De menționat că lucrările s-au desfășurat în baza unui contract de parteneriat semnat de către administrația întreprinderii „Termoelectrica" și Asociația coproprietarilor în condominiu ACC 51/417. „Termoelectrica" și-a asumat elaborarea proiectului tehnic de execuție, desfășurarea lucrărilor de proiectare, montare și punere în funcțiune a cinci puncte termice individuale pentru încălzire și prepararea apei calde menajere. Totodată, asociația de locatari este responsabilă de reabilitarea sistemelor interioare prin distribuția orizontală pe apartamente și instalarea aparatelor de evidență a consumului de apă caldă menajeră.

În alte patru blocuri locative lucrările vor demara în primăvara anului curent.

Sursa: www.ziarulnational.md

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1607
Populația:
192 locuitori

Zolonceni este un sat din cadrul oraşului Criuleni, raionul Criuleni. Localitatea se află la distanța de 3 km de orașul Criuleni și la 46 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 192 de locuitori. Satul Zolonceni a fost menționat documentar în anul 1607.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.