Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei
27 iulie 2017, 11:15 views 6706
Ce și cît costă: ce putem cumpăra în iulie de la piață
27 iulie 2017, 11:15 views 6706

Ce și cît costă: ce putem cumpăra în iulie de la piață

Cît costă legumele, fructele și pomușoarele, la ce să fim atenți, cînd le alegem. Am trecut din nou prin piața centrală și vă povestim ce trebuie să cumpărați chiar acum, cît sezonul e în toi.

Porumb

Prețul: 1 — 6 lei/buc

În sfîrșit a apărut porumbul. Cînd alegeți porumbul proaspăt trebuie să luați aminte că știuletele „ideal" ar trebui să fie nu foarte mare, de dimensiunea palmei și neapărat cu frunze (în „haine"). Un astfel de știulete este protejat, iar frunzele îl mențin proaspăt mai mult timp, astfel încît boabele nu se vor usca prematur. Veți putea determina, dacă porumbul e tînăr: frunzele verzi și „mustățile" un pic umede și răcoroase, dovedesc acest lucru

În cazul în care frunzele au început să se îngălbenească, atunci se pare că porumbul a fost rupt demult și ea ar fi putut să-și piardă o parte din suculența sa. Testul ca să vă convingeți că porumbul e copt: la bază apăsați cu unghia într-un bob - dacă e moale și a ieșit suc, atunci totul este în ordine - este tînăr, lăptos porumbul. Gradul de maturitate al porumbului nu influențează numai timpul de gătire, dar, de asemenea, gustul produsului. Atunci cînd are loc uscarea porumbului zahărul din boabe începe să se transforme în amidon, care îl privează de aromă și dulceață.

Nuci verzi

Prețul: 20 lei/paharul

Acum este momentul să cumpărați nuci decojite și să faceți dulceață, gem din ele pentru iarna gustos și sănătos. Alegerea corectă a nucilor de maturitate lăptoasă – e jumătate din succes, așa că ar trebui să treceți la proces cu toată responsabilitatea. Trebuie să alegeți nuci mari, cu formă ideală, fără pete negre și alte imperfecțiuni. Fructele trebuie să aibă o coajă ca ceara, lăptoasă în interior.

Pepene galben (zămos)

Preț: 8 lei/kg

Pepenele galben copt „Colhoznica" trebuie să fie rotund, de culoare galben aprinsă. Mirosiți pepenele galben pe o parte și în regiunea cozii, în cazul în care miroase slab, pepenele galben nu e copt. Pepenele copt are o aromă caracteristică plăcută cu note de vanilie, pere, miere, chiar și ananas. Bateți ușor cu palma în pepenele galben: sunetul ar trebui să fie surd.

Vă reamintim încă o dată, atingeți năsucul pepenelui galben: acesta trebuie să fie tare și nu prea moale. În cazul în care este foarte moale, pepenele este vestejit, iar în cazul în care este tare este necopt.

Zucchini

preț: 3 lei/kg

Dacă doriți să alegeți o legumă bună și gustoasă, ar trebui să alegeți o legumă robustă, cu coaja strălucitoare și cu peduncul frumos, uscat. Pe măsură ce crește zucchini, coaja lui devine mai groasă, iar semințele devin mai mari. Cei mai delicioși zuccini sînt dovlecii tineri de dimensiuni mici (aproximativ 15 cm lungime și 5 cm în diametru). Zucchini mari – deja sînt răscopți - mai puțin gustoși și au mai puține proprietăți utile.

De altfel, zuccini sînt bogați în carbohidrați și vitamina A. Vitamina C în ei e de două ori mai mulă decît în dovleac și caroten mai mult, decît în morcov.

Pere

Prețul: 18 lei/kg

Perele trebuie alese, în primul rînd după miros și senzațiile tactile. Perele coapte, pline de proprietăți folositoare au un miros foarte dulce. De asemenea, de remarcat faptul că perele se coc foarte bine acasă, la temperatura camerei. De aceea dacă nu aveți de gînd să le mîncați dintr-o dată, veți lua perele ușor necoapte (tari). Evident că pe fructe nu ar trebui să fie nici o urmă de putregai și leziuni.

Culoarea perelor bune poate varia de la galben pal pînă la verde închis cu pete roz-roșietice (părțile rumene).

Rădăcină de ghimbir

Prețul: 65 lei/kg

Ghimbirul este una dintre cele mai populare și utile rădăcini. Iar primul semn al unui ghimbir de calitate e să fie: apos și suculent cînd îl rupeți. Rădăcina corect aleasă are o culoare aurie și strălucire, totodată, trebuie să fie tare și netedă. Dacă simțiți mirosul de igrasie, înseamnă că termenul de valabilitate expiră.

Coacăză neagră

preț: 30 lei/kg

Sezonul pomușoarelor este în toi. Dacă cumpărați coacăza neagră de la piață, atrageți atenția ca fructe de pădure să fie coapte, întregi, să nu fie zdrobite. Mirosul trebuie să fie aromat, dar în niciun caz urît.

Cel mai bine este să mîncați cît mai multă coacăză neagră proaspătă. De asemenea, o puteți congela sau usca. Toate dulcețurile, compoturile nu păstrează proprietățile utile. Coacăza neagră proaspătă (spălată și uscată) trebuie păstrată într-un borcan închis ermetic în frigider.

Agrișe

Preț: 30 lei/kg

Pentru a determina cît de coapte sînt agrișele, sfatul e să le pipăiți bine. Duritatea excesivă va fi semn că nu sînt coapte. Iar moliciunea, în interior va avea o consistență de terci, va vorbi despre posibila coacere excesivă sau despre faptul că nu sînt proaspete.

Agrișele calitative și delicioase ar trebui nu numai să fie pe deplin coapte și fără deteriorări, dar, de asemenea, foarte important, e să fie uscate. În caz contrar, procesul de putrefacție începe să se răspîndească foarte repede.

Atunci cînd cumpărați puteți alege cu curaj agrișele cu pedunculi, căci astfel sînt păstrate cel mai bine substanțele nutritive.

Piersici

Prețul: de la 10 lei/kg

Este timpul piersicilor. Nu e deloc ușor să alegeți o piersică coaptă, mirosiți, pur și simplu fructele, pe care vi le propune vînzătorul. Cu cît e mai puternică aroma, cu atît e mai dulce piersica. Pulpa piersicilor poate fi galbenă sau albă cu vene roz. Piersicile „albe" sînt mai dulci, iar piersicile „galbene" sînt mai aromate.

Dacă în jurul lăzii cu piersici sînt albine și viespi, cel mai probabil, vînzătorul nu minte, susținînd că el a are „cele mai coapte fructe de pe piață". Dar iată dacă sîmburii din fructe s-au sfărîmat, cel mai probabil, piersicile au fost tratate cu substanțe chimice. Acești agenți sînt utilizați pentru a menține fructele proaspete în timpul transportării.

PEPENE verde (Harbuz)

Preț: 4 lei/kg

Pot fi cumpărați deja și primii pepeni verzi, numai că alegerea fructelor ar trebui abordată cu înțelepciune. Pepenii pot fi distinși în funcție de sexul acestora. Puteți afla sexul fructului după forma acestuia, „băieții" sînt ușor alungiți de-a lungul axei verticale, iar „fetele" sînt mai mici și, de obicei, aplatizate. Apropo, acestea din urmă sînt mai gustoase și mai dulci. Acum însă despre codiță - prezența acesteia este necesară, deoarece indică maturitatea. Coada uscată și galbenă sugerează că pepenele este copt, în cazul în care coada este verde - pepenele verde a fost rupt necopt.

Mulți determină gradul de coacere după sunet. Această regulă funcționează astfel: dacă la atingere pepenele verde are un sunet surd, cel mai probabil este copt, atunci cînd sunetul este sonor nu are rost să-l cumpărați. Puteți încerca, de asemenea, să întoarceți fructul cu partea de sus în jos, în cazul în care va pocni ușor cumpărați-l.

O altă regulă nescrisă: cu cît mai dungat cu atît mai gustos. Culoarea cojii pepenelui verde ar trebui să fie contrastantă. În ceea ce privește petele care se formează pe o parte a pepenelui în timpul creșterii sale (partea pe care a stat), ar trebui să fie cît mai galbenă.

Ardei Iute

Preț: 20 lei/kg

Primul lucru care vă va ajuta să alegeți un ardei iute bun: luați-l în mînă și îndoiți-l ușor. Ardeiul ar trebui să se îndoaie, dar să nu crape. Petele de culoare portocaliu deschis înseamnă că ardeiul a fost mîncat de gîndaci. Cea mai iute parte a ardeiului e în septuri și semințe, este mai bine să le înlăturați, în caz contrar mîncarea ar putea deveni prea piperată.

Mere albe de vară

Preț: 10 lei/kg

Acest soi de mere se coc pe la începutul lunii iulie pînă la mijlocul lunii august. Merele albe trebuie consumate imediat după recoltare, deoarece acest soi de mere poate fi păstrat nu mai mult de 3 săptămîni.

Atunci cînd cumpărați merele, asigurați-vă că pe ele nu sînt urme de lovituri și pete negre. Pe toate fructele trebuie să rămînă pendunculul, fără aceste ramuri merele se păstrează mai rău. Cel mai bine este să alegeți fructe de dimensiuni medii. Cele mari se păstrează puțin timp, iar cele mărunte adesea sînt răscoapte.

Sursa: locals.md

Cuvinte cheie:

fructe si legume , preţ , piata

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1894
Populația:
948 locuitori

Cneazevca este un sat şi comună din raionul Leova. Din componenţa comunei fac parte localităţile Cîzlar, Cneazevca și Stoianovca. Localitatea se află la distanța de 36 km de orașul Leova și la 76 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 948 locuitori. Satul Cneazevca a fost menționat documentar în anul 1894.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.