Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei
31 mai 2018, 14:47 views 14777
Duel Ceban-Năstase: Soluții pentru probleme și acuzații reciproce
31 mai 2018, 14:47 views 14777

Duel Ceban-Năstase: Soluții pentru probleme și acuzații reciproce

Candidatul Partidului Socialiștilor la funcția de primar general al municipiului Chișinău, Ion Ceban și candidatul Partidului Platforma Demnitate și Adevăr, Andrei Năstase, s-au duelat la postul de televiziune TV8 în una dintre ultimele discuții directe din campania pentru turul doi de scrutin al alegerilor noi din Chișinău. Candidații au propus soluții pentru mai multe probleme ale municipalității, totodată și-au adus acuzații reciproce despre acțiuni din trecut.

Candidatul Partidului Socialiștilor, Ion Ceban, susține că în ceea ce privește organigrama Primăriei își propune să facă auditul tuturor subdiviziunilor, întreprinderilor și agențiilor municipale pentru a face claritate în funcționarea lor. Politicianul spune că va face acest lucru pentru ca în termen util oamenii să aibă acces deschis la serviciile Primăriei, ca toate planurile acestor structuri să fie publice. „În linii mari, eu cred că o să ne ia jumătate de an pentru acest audit", spune Ion Ceban.

Ion Ceban își dorește să treacă Primăria la managementul bazat pe programe și proiecte. „Sînt foarte multe servicii care pot fi contractate suplimentar. Acest lucru este posibil atât din bani interni, cât și din bani externi", a declarat candidatul socialist referindu-se la sporurile la salarii pentru cele mai importante funcții.

Și candidatul Partidului Platforma Demnitate și Adevăr, Andrei Năstase, consideră că trebuie făcută inițial o analiză aprofundată a tuturor unităților Primăriei. „Avem nevoie să vedem cu ce se ocupă acești oameni, fiecare din aceste direcții și dacă nu cumva își dublează activitatea pe alocuri", spune Andrei Năstase. Politicianul spune că va face tot posibilul ca meritocrația, integritatea și profesionalismul să fie criteriile de bază în ceea ce privește politica de cadre pe care o va promova. Pentru bugetarii din învățămîntul preșcolar Andrei Năstase susține că este necesară suplimentarea salariului cu 50%. Pentru angajații instituțiilor preuniversitare propune acordarea unui ajutor de o mie de lei la începutul anului școlar.

Andrei Năstase spune că în ceea ce privește managementul Primăriei va apela la practica unor orașe românești, care suplimentează salariile din diferite proiecte. În ceea ce ține de grădinițe, candidatul PPDA propune ca ceea ce constituie în prezent contribuția municipalității să fie suplimentat pînă la 20%. „Pe de altă parte, am propus crearea unui fond de peste 42 de milioane de lei care ar contribui la creșterea numărului cadrelor în educație și managementului acestor instituții", afirmă Andrei Năstase.

Candidații și-au adus acuzații reciproce în ceea ce privește diferite acțiuni din trecut, inclusiv de colaborare cu guvernările responsabile de furtul miliardului. Andrei Năstase a fost îndemnat de Ion Ceban să explice de ce publicația Ziarul Națiunii condusă de persoane apropiate „a privatizat ilegal o clădire din patrimoniul municipal"?. La rândul său, candidatului socialiștilor i s-a cerut să răspundă la acuzația că face coaliție cu guvernarea PD-istă a lui Vladimir Plahotniuc, pe care Andrei Năstase o consideră responsabilă de mai multe ilegalități, inclusiv frauda bancară.

Fiecare din cei doi candidați consideră că oponentul său nu este demn să ocupe funcția de primar general al municipiului Chișinău pentru că nu ar fi dovedit faptul că se va ocupa de problemele capitalei și a făcut declarații populiste în timpul campaniei electorale.

Sursa: ipn.md

Cuvinte cheie:

Chisinau , Andrei Năstase , Ion Ceban

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1480
Populația:
2081 locuitori

Cetireni este un sat şi comună din raionul Ungheni. Cetireni este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 13 km de orașul Ungheni și la 120 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 2081 de oameni. Satul Cetireni a fost menționat documentar în anul 1480.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.