Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei
29 ianuarie 2019, 16:15 views 14783
Începe reabilitarea cimitirului evreiesc din Chișinău
29 ianuarie 2019, 16:15 views 14783

Începe reabilitarea cimitirului evreiesc din Chișinău

Autoritățile au început reabilitarea cimitirului evreiesc din Chișinău, monument național de istorie și artă.

Planul de reconstrucție a fost consultat, astăzi, în cadrul unei vizite de documentare a Președintelui Parlamentului Andrian Candu cu reprezentanții Comunității evreiești din Republica Moldova, precum și cu Paul Packer, Președintele Comisiei SUA pentru Conservarea Patrimoniului American în străină și Tali Ploskov, Vicepreședinta Knessetului Statului Israel, Copreședintă a Grupului parlamentar de prietenie Israel-Moldova.

Amintim că, recent, cimitirul a fost transferat din gestiunea Consiliului municipal Chișinău în subordinea Ministerului Educației, Culturii și Cercetării.

Cimitirul evreiesc, cu o suprafață de peste 12 hectare și cu peste 40 de mii de morminte, funcţionează din 1887. Este unul din cele mai vechi cimitire din Chișinău, fiind inclus în lista monumentelor de istorie şi artă de categorie naţională. O parte din cimitir a fost distrus în perioada celui de-al doilea Război Mondial. În cimitir se regăsesc mai multe morminte și monumente vechi de peste un secol, precum și o sinagogă funebră, unică în Moldova, care necesită reparație. Înmormîntări în cimitir se petrec și în prezent.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

Chisinau , cimitir

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1774
Populația:
648 locuitori

Goian este un sat şi comună din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Din componenţa comunei fac parte localităţile Goian și Iagorlîc. Localitatea se află la distanța de 12 km de orașul Dubăsari și la 62 km de Chișinău. Populaţia satului Goian alcătuia 648 de oameni în anul 2011. Satul Goian a fost menționat documentar în anul 1774.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.