Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei
02 februarie 2022, 18:22 views 1470
La Chișinău s-a desfășurat o conferință dedicată primei independențe a Moldovei de la 1365
02 februarie 2022, 18:22 views 1470

La Chișinău s-a desfășurat o conferință dedicată primei independențe a Moldovei de la 1365

Mișcarea de Tineret „Urmașii lui Ștefan” și Mișcarea Națională „VOIEVOD” au desfășurat o conferință dedicată marcării a 657 de ani de la prima independență a Moldovei.

Evenimentul s-a desfășurat în regim on-line, și a întrunit mai mulți activiști, lideri de ONG, istorici, studenți, etc.

Dumitru Roibu, președintele Mișcării de Tineret "Urmașii lui Ștefan" a menționat că organizarea unor astfel de evenimente contribuie la promovarea patriotismului în rîndul tinerilor, astfel încît Moldova are o istorie bogată și are cu ce se mîndri.

La rîndul său, Nicolae Pascaru, Președintele Mișcării Naționale „VOIEVOD” a ținut să menționeze că Moldovenii mereu s-au bătut cu alte popoare pentru a avea un stat independent și puternic, iar acum este datoria noastră ca peste 650 de ani să continuăm fapta strămoșilor noștri.

În cadrul conferinței, istoricul Roman Andriiv a relatat particularitățile istorice ale acestei date importante din istoria Moldovei, menționînd că acesta a fost un pas important în devenirea Moldovei ca stat cu tradiții și unanim recunoscut de comunitatea europeană ace acelor vremuri.

Menționăm că la 2 februarie 1365, în urma incapacității Ungariei de a restabili controlul asupra Moldovei, Regele Ungariei a recunoscut printr-un act neatîrnarea Moldovei față de Ungaria.

Mai multe informații despre acest eveniment puteți găsi pe portalul moldovenii.md.

Sursa: noi.md

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1889
Populația:
201 locuitori

Reteni-Vasileuţi este un sat din cadrul comunei Branişte, raionul Rîşcani. Localitatea se află la distanța de 35 km de orașul Rîșcani şi la 182 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 201 oameni. Satul Reteni-Vasileuți a fost menționat documentar în anul 1889.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.