Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei
24 iunie 2013, 16:47 views 12871
24 iunie 2013, 16:47 views 12871

Tîrg de ii la Chișinău


Foto: prime.md

Naturală, comodă şi inconfundabilă. Ia, elementul cheie al portului naţional moldovenesc, care în ultimii ani devine tot mai solicitat, a fost duminică principala haină la un tîrg din Chişinău, relatează prime.md. Femeile şi-au completat garderoba, chiar dacă articolele hand made au preţuri pipărate.

La tîrg au fost expuse zeci de ii pentru toate vîrstele, confecţionate de meşteriţele din Chişinău. Femeile nu au plătit mult pentru a avea în garderobă o bluză naţională moldovenească.

Mămicile le-au îmbrăcat şi pe odrasle cu ii. Printre cumpărători a fost şi o tînără din Elveţia, care a rămas impresionată de ornamentele tradiţionale romîneşti.

Ia nu este doar un element de garderobă, ci o haină cu încărcătură simbolică enormă, spune proprietara atelierului, care de 30 de ani confecţionează ii.

La Chişinău, o ie costă între 700 şi 4000 de lei. În ultimii ani, vedete de pe ambele maluri ale Prutului au iniţiat campanii de promovare a bluzei romîneşti. Ia a ajuns şi pe podiumurile mondiale. Portul popular moldovenesc inspirat de designerii Jean Paul Gaultier sau Yves Saint Laurent, care au inclus bluza în colecţiile lor.

Cuvinte cheie:

costum popular , Moldova , tirg

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1900
Populația:
735 locuitori

Alexeevca este un sat şi comună din raionul Floreşti. Din componenţa comunei fac parte localităţile: Rădulenii Noi, Chirilovca, Dumitreni, Alexeevca. Localitatea se află la distanța de 7 km de orașul Floreşti şi la 137 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 735 de oameni. Satul Alexeevca a fost întemeiat în anul 1900.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.