Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei
07 februarie 2024, 17:30 views 663
În complexul memorial „Cimitirul Eroilor” va apărea un nou monument
07 februarie 2024, 17:30 views 663

În complexul memorial „Cimitirul Eroilor” va apărea un nou monument

Lucrările de reabilitare a Complexului memorial „Cimitirul Eroilor” de pe bd. Decebal din Capitală avansează. Echipele de muncitori lucrează acum activ în scuarul din fața scărilor, acolo unde a început amenajarea bordurilor și pavajului, informează Primăria Municipiului Chișinău.

De asemenea, au fost deja construite mai multe elemente ale scărilor și aleilor din zonă, transmite Noi.md.

Reabilitarea zonei de la intrarea în Complexul ”Cimitirul Eroilor”, de pe bd. Decebal 17, a început în iunie 2023, după ce spațiul a stat în paragină mai mulți ani.

Echipele de muncitori lucrează la construcția treptelor, a balustradei şi a pilonilor. De asemenea, vor fi reabilitate trotuarele, scările, scuarul, vor fi create locuri de parcare și montat iluminat stradal.

La fel, în centrul scuarului de formă semicerc se propune de a fi instalat un monument comemorativ în memoria soldaților căzuți în cele două războaie mondiale.

Proiectul este realizat de Primăria Municipiului Chișinău în colaborare cu Consiliul Județean Buzău.

De menționat că Cimitirul Eroilor (denumirea istorică inițială - Cimitirul Garnizoanei) a fost înființat la Chișinău în 1888. Cimitirul Eroilor este locul de înmormîntare a soldaților care și-au pierdut viața pe cîmpurile de luptă în Primul Război Mondial și care au murit în spitalele militare din Chișinău, care au fost multe în timpul războiului. În listele celor îngropați, ale căror nume au fost stabilite, sînt persoane de diferite naționalități: există nume și prenume franceze, cehe, rusești, ucrainene, poloneze, moldovenești, românești. Primele înmormîntări datează din 1888. Primul ofițer înmormîntat în noul cimitir a fost comandantul celei de-a cincea Escadrilă, Baronul Medem Alexandr Ivanovici. În 1891, în același cimitir a fost înmormîntat Gresser Evgheni Petrovici, general-maior, comandantul Regimentului 24 Dragoni. În cimitir au fost îngropați aproximativ 1000 de ofițeri și soldați ruși. În timpul Primului Război Mondial, aici au fost îngropați francezi, români, polonezi, greci, austrieci, moldoveni, cehi și slovaci din Corpul Cehoslovac. În mai 1926, aici a fost ridicat un monument în cinstea acestei unități militare. În anii 1930 el a fost redenumit în Cimitirul Eroilor. În mai 1940, în cimitir a apărut o capelă. Apoi a venit perioada sovietică și începutul războiului. Următoarele morminte datează deja din vara și începutul toamnei anului 1941. Primii au fost înmormîntați 50 de soldați ai Armatei Roșii care au apărat Moldova. Aceștia au fost urmați de 96 de soldați români. Ultimele morminte datează de la sfîrșitul anilor '40. Aceștia sînt prizonieri germani și maghiari care reconstruiau orașul Chișinău.

Ar putea fi o imagine cu 3 persoane

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

Cimitirul Eroilor , monument , Chisinau

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1429
Populația:
2609 locuitori

Cobani este un sat şi comună din raionul Glodeni. Localitatea se află la distanța de 20 km de oraşul Glodeni şi la 208 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 2609 oameni. Satul Cobani a fost menționat documentar în anul 1429 cu numele Zubreuți.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.