Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei
13 aprilie 2024, 11:00 views 368
Iubitorii de natură pot admira Magnolia și Sakura la Grădina Botanica
13 aprilie 2024, 11:00 views 368

Iubitorii de natură pot admira Magnolia și Sakura la Grădina Botanica

Iubitorii de natură pot admira mai multe specii de arbori și arbuști, chiar pe teritoriul Grădinii Botanice Naționale (Institut) „Alexandru Ciubotaru”. În acest an de la temperaturile generoase au explodat în același timp Magnolia și Sakura, ne spune Ion Roșca Directorul Grădinei Botanica.

Directorul Grădinei Botanica ne-a spus că pentru a eșalona perioada de înflorire a gîndit să fie o trecere lenta de pe magnolie pe varietățile de Sakura și că a plantat mai multe specii de Sakura în zona.

„La momentul actual la Gradina Botanica înfloresc mai multe specii de arbori și arbuști, desigur că cel mai mult captează imaginea soiurile de Magnolia. Anul acesta este un an atipic cînd a înflorit practic totul în același timp, deci instantaneu avem înfloriți și arborii de Sakura și exemplarele de Magnolia”, spune Ion Roșca.

Ion Roșca ne-a vorbit despre eforturile depuse, după cataclizma din 2017.

„ În sectorul care ne aflăm este foarte specific și simbolic pentru Gradina Botanica, deoarece acest sector a avut cel mai mult de suferit în urma cataclizmei din 2017, cînd foarte multe exemplare au fost doborîte la pămînt, acest sector era lipsit de plante. Împreună cu mai mulți voluntari am făcut curățenie, desigur cu forțele proprii. Se vorbea că Grădina Botanica și-a pierdut din valoare în urma cataclizmei. Noi ne-am ambiționat și am zis că rămînem în continuare. Noi sîntem și ca instituție de cercetare care putem argumenta, care putem veni cu noi completări cu noi reconstrucții, cu introducerea a noi specii. Așa și am făcut fiind antrenați într-o competiție frumoasă unde am regîndit acest sector. Avem o provocare deschisă de a colecta din toate centrele de ameliorare de creare a soiurilor de magnolia, de a face o colecție adevărată, unde să fie întîlnite toate tipurile. Vrem să redăm populației toată frumusețea care există la momentul actual, într-un fel să nu se mai facă referire (de ce în occident în unele centre există multe magnolii, dar la noi nu). La moment avem circa 60 de cultivaruri. Acest este un număr destul de impunător. Sîntem focusați de a planta și de a mai aduce diferite specii. Asta este și un element de cercetare. Vedem cum se acomodează cum se comportă la condițiile climaterice din Moldova ca ulterior să fie recomandate pentru amenajarea spațiilor verzi”, spune Ion Roșca.

Împreună cu echipa sa de cercetători, directorul vrea ca educația ecologică să prindă mai multă viață.

„Noi vrem să dezvoltăm din ce în ce mai mult aspectul de educație ecologică ceea ce ține de diversitatea vegetală din mai multe zone fitogeografice ale lumii. Împreună cu colegii cercetătorii depunem tot efortul ca centru de resurse genetice vegetale, deoarce noi sîntem unici”, a adăugat Ion Roșca.

Ion Roșca a venit cu mai multe detalii despre prețuri și regulile de pe teritoriul Grădinei Botanica.

„Prețul este de 10 lei pentru maturi și 5 lei pentru copii, pensionari și persoane cu dezabilități. Orarul este de la 09:00- 18:00. În toată perioada asta vă așteptăm cu mare drag. Vreau să fac o mică remarcă. Vizitatorii să fie mai grijulii, nu se permite să atingem plantele, deoarece ele pot fi traumate. Noi la intrare avem un panou informativ unde sînt afișate sub formă simbolică/schematică toate lucrurile care nu sînt permise. Nu sînt acceptate vizitele cu animale de companie, pentru că la fel pot disturge natura”, spune Ion Roșca.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

Gradina Botanica , Chisinau , magnolia , sakura

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1920
Populația:
251 locuitori

Mihăilenii Noi este un sat din cadrul comunei Vasileuţi, raionul Rîşcani. Localitatea se află la distanța de 16 km de orașul Rîșcani și la 186 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 251 de locuitori. Satul Mihăilenii Noi a fost înființat în anul 1920.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.