Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei
14 iunie 2011, 17:01 Concursuri, festivaluri, proiecte muzicale views 4440
14 iunie 2011, 17:01 Concursuri, festivaluri, proiecte muzicale views 4440

Festivalul sarmalelor la Strășeni

La 12 iunie la Strășeni a avut loc a treia ediție a festivalului sarmalelor organizat tradițional de Duminica Mare. La concurs au participat gospodinele din mai multe sate ale raionului, care s-au întrecut în pregătirea sarmalelor, plăcintelor, mămăligii, fripturii etc. Participantele au adus brînză de oi, pîine coaptă, colaci, vin de casă, prăjituri și fructe, aranjînd cu gust și cu pricepere masa. Sarmalele au fost apreciate de juriul care cu greu a desemnat cîștigătorul - gospodinele de la Căpriana.

Teritoriul ţării noastre a fost de milenii o zonă agrară şi de creştere a animalelor, fapt care a determinat modul de alimentaţie a băștinașilor.

Pentru bucătăria tradiţională a moldovenilor sînt caracteristice bucatele din produsele de bază: cerealiere, animaliere, legumicole, produsele sezoniere, pomicole, viticole, ocazionale etc., iar metodele de preparare sînt: frigerea, fierberea, prăjirea, coacerea. Aceste metode de pregătire a bucatelor s-au păstrat de-a lungul secolelor şi au creat specificul tradiţional local al alimentaţiei băştinaşilor, cunoscute şi de alte popoare de pe întreg arealul Carpato-danubian.

Comentarii

 (1)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1774
Populația:
648 locuitori

Goian este un sat şi comună din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Din componenţa comunei fac parte localităţile Goian și Iagorlîc. Localitatea se află la distanța de 12 km de orașul Dubăsari și la 62 km de Chișinău. Populaţia satului Goian alcătuia 648 de oameni în anul 2011. Satul Goian a fost menționat documentar în anul 1774.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.