Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei
19 august 2015, 16:41 Muzica populară views 10338
Raionul Cahul - gazda festivalului „Valea Prutului – vatră de folclor”
19 august 2015, 16:41 Muzica populară views 10338

Raionul Cahul - gazda festivalului „Valea Prutului – vatră de folclor”

Evenimentul va avea lor între 21 şi 23 august 2015, se va desfăşura în 4 localităţi de pe malul Prutului iar ceremonia de închidere a festivalului va avea loc în or. Cahul.

Aflat la prima ediţie, Festivalul Internaţional de Folclor al „Tineretului, Culturii şi Tradiţiei" "Valea Prutului-vatrâ de folclor" doreşte, pe de-o parte, să promoveze tinerele talente în toate domeniile: folclorul popular naţional si internaţional, iar pe de altă parte doreşte promovarea multiculturalităţii din zona transfrontalieră.

Scopul este acela de a facilita accesul indivizilor şi a comunităţilor la cultura proprie, dar şi la cultura altor popoare, şi participarea la viaţa culturală.

Ansamblurile folclorice, soliştii vocali şi instrumentişti, Grupurile Vocal-Folclorice, care se vor prezenta pe scena festivalului vor oferi spectatorilor o fărâmă din folclorul etniilor conlocuitoare în regiunea de lângă graniţă.

Partenerilor de proiect, care participă şi ei la acest festival se vor amenaja standuri unde îşi vor putea expune materialele prin care să-şi prezinte instituţia, respectiv ţara. Dar pe lângă faptul că îi putem cunoaşte din materialele expuse, ei se vor prezenta şi pe scenă cu programe de folclor variate funcţie de zona folclorică pe care o reprezintă. Aceste delegaţii, ale partenerilor de proiect, precum şi artiştii invitaţi vor avea asigurate serviciile de cazare si masa pe perioada festivalului.

Participanţii la acest festival vor intra în contact şi cu vechile meşteşuguri tradiţionale zonei Moldovei – regiunile din sudul raionului Cahul, prin vizitarea expoziţiilor care vor fi oferite de organizatorii festivalului. Aceste expoziţii vor fi realizate de tinerii moldoveni, în cadrul activităţilor de promovare şi conservare a tradiţiei organizate şi coordonate pe lângă cele patru primarii gazde ale acestui festival.

Organizatorii festivalului n-au uitat nici de cei mai mici vizitatori, acestora oferindu-le posibilităţi de distracţie prin prezenţa unor animale (ponei, maimuţă, cangur etc.) şi tobogane pneumatice.

Organizarea acestui festival internaţional de folclor are ca rezultat consolidarea relaţiilor de parteneriat dintre comunităţile locale din Republica Moldova si România, iar acest lucru duce la o neîntârziata dezvoltare culturala a zonei transfrontaliere. Facilitarea accesului la tradiţiile şi obiceiurile comunităţii vecine a ridicat nivelul cultural şi de cunoaştere al locuitorilor din cele doua ţări.

Festivalul Internaţional de Folclor al „Tineretului, Culturii şi Tradiţiei" este organizat în colaborare cu: Consiliul Raional Cahul ; Satul Văleni,Raionul Cahul; Satul Colibaşi, Raionul Cahul; Satul Slobozia Mare, Raionul Cahul; Satul Giurgiuleşti, Raionul Cahul; Asociaţia Obştească „Localitatea Văleni", Raionul Cahul şi Asociaţia Culturala a Coregrafilor, Scenografilor, Artiştilor Liber Profesionişti şi Amatori ( ACCSALPA ) – Localitatea Constanta – Romania.

Sursa: www.ziuadeazi.md

Cuvinte cheie:

Festival , folclor , cultura , localitati

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1588
Populația:
2907 locuitori

Prajila este un sat şi comună din raionul Floreşti. Din componenţa comunei fac parte localităţile Antonovca, Frunzești, Prajila și Mihailovca. Localitatea se află la distanța de 14 km de orașul Florești și la 137 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 2907 oameni. Satul Prajila a fost menționat documentar în anul 1588.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.