Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei
14 noiembrie 2015, 13:50 Muzica populară views 7568
Apele miraculoase de la Cahul
14 noiembrie 2015, 13:50 Muzica populară views 7568

Apele miraculoase de la Cahul

Pe baza apelor minerale de la Cahul s-a construit o stațiune balneologică – "Nufărul alb". Aceste ape, depistate în 1956, după o anumită exploatare geologică, s-au dovedit foarte prețioase, ele avînd o componență chimică și energetică unică. Fiind constituită din săruri sulfuroase medii (78 mg/l), clorură de natriu și iod (22 mg/l), brom (136 mg/l) cu o mineralizare scăzută, aceste ape sînt considerate pentru tratament bune și foarte bune. Capacitatea stațiunii este de 500 de locuri. Apa cahuleană este folosită la tratamentul aparatului locomotor și cardiovascular, sistemului nervos central și periferic, maladiilor ficatului și rinichilor, schimbului de substanțe, tractului gastro-intestinal, precum și a maladiilor ginecologice și dermatologice. Stațiunea primește pacienți și din România, Ucraine, Federația Rusă, Belarus, Israel, Turcia, Polonia, Ungaria și din alte state. Se fac încercări de a folosi apele minerale pentru tratament la Vulcănești. (ape asemănătoare cu cele de tipul "Esentuki" – 4) și Ceadîr-Lunga (asemănătoare cu "Esentuki" – 4 și 7).

În inima Codrului Tigheciului lîngă mănăstirea aflată aproape de satiul Haragîș se află Fîntîna Zînelor cu apă obișmnuită, veche de circa o sută de ani.

Un izvor cu apă obișnuită, luat sub ocrotire, se află la marginea satului Copceac, jud. Cahul.

Sursa: provincial.md

Cuvinte cheie:

natura , localitati , apa

Comentarii

 (1)
  • #1 yuriy Răspunde Citează selecţia
    Когда-то этот источник и озеро было бесплатным и принадлежало народу Молдовы. И там сейчас гребут деньги. Вперед, в Европу
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1880
Populația:
450 locuitori

Hîrtop este un sat din cadrul comunei Plopi, raionul Cantemir. Localitatea se află la distanța de 9 km de orașul Cantemir și la 135 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 450 de locuitori. Satul Hîrtop a fost înființat în anul 1880.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.