Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei
23 iulie 2012, 09:50 Muzica populară views 9935
23 iulie 2012, 09:50 Muzica populară views 9935

La Cahul a fost perturbat marșul unionist

Acțiunea unioniștilor planificată pentru duminică în unul dintre cele mai mari orașe ale R. Moldova, Cahul, situat la graniţa cu România, a fost perturbată  de locuitorii municipiului şi de reprezentanţii forțelor de stînga, relatează  agenţia de presă Novosti-Moldova.

Unioniștii, reprezentați de membrii Partidului Naţional-Liberal, precum şi de o serie de organizaţii non-guvernamentale pro-româneşti, intenționau să treacă în marș prin oraş pentru a merge la monumentul unuia dintre domnitorii moldoveni pentru a petrece un miting al susținătorilor unirii Moldovei cu România, precum şi să ardă atributele simbolicii comuniste.

Sute de locuitori ai orașului împreună cu reprezentanţii comunității ruso-slave locale şi Liga tineretului rus, precum şi unele partide de stînga şi  organizaţiile non-guvernamentale au blocat drumul principal, pe care mergeau unioniștii. Aceștia din urmă au fost mproșcați de localnici cu ouă şi roşii. Au avut loc și cîteva încăierări.

Cu toate acestea, poliţia a reuşit să prevină ciocnirile. Nu au existat victime sau reţineri. Printre participanţii la acţiunea unionistă majoritatea erau veniți din România.

Experţii locali consideră că astfel de acțiuni unioniste pro-româneşti au devenit posibile după ce săptămîna trecută, Parlamentul Republicii Moldova a adoptat amendamentele la Legea privind partidele politice, în care se interzice "promovarea simbolurilor comuniste în scopuri politice", şi a denunţat "regimul totalitar comunist."

 

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1769-1774
Populația:
1342 locuitori

Jura este un sat şi comună din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Jura este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 30 km de orașul Rîbnița și la 78 km de Chișinău. Populaţia satului Jura alcătuia 1342 de oameni în anul 2011. Satul Jura a fost menționat documentar între anii 1769-1774.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.