Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei
21 septembrie 2019, 12:00 Muzica populară views 5059
Un Centru de dializă a fost inaugurat la Cahul
21 septembrie 2019, 12:00 Muzica populară views 5059

Un Centru de dializă a fost inaugurat la Cahul

Un Centru modern de dializă a fost inaugurat în această săptămână în municipiul Cahul. Instituţia va oferi servicii medicale specializate pentru pacienţii din regiunea de sud a ţării şi este un proiect de parteneriat public-privat, transmite MOLDPRES.

„Crearea Centrului modern de dializă în raionul Cahul este un beneficiu nu numai pentru populația din raion, ci și din toată regiunea de sud. În prezent avem 16 pacienți, însă capacitatea centrului este de 60-70 de pacienți, fiind posibil de efectuat 48 de ședințe de dializă pe zi", a explicat Iana Tabuncic, medic-şef la Centrul de dializă Cahul, citată de ziuadeazi.md.

„Odată cu deschiderea Centrului de dializă din Cahul am realizat una din misiunile principale ale proiectului - asigurare la nivel național cu servicii de dializă aliniate la standarde europene de înaltă calitate. Fiind concentrați în exclusivitate asupra nevoilor pacienților, am reușit să deschidem încă un centru care să le depășească așteptările. Ei și-au dorit un Centru performant mai aproape de casă, noi le-am oferit mai mult, or, instituţia din Cahul asigură pacienţilor dializaţi un tratament individualizat, bazat pe diagnosticarea regulată", a declarat Dmitri Onufreiciuc, director general „BB-Dializă" SRL.

Potrivit lui Adrian Tănase, doctor habilitat în medicină, preşedintele Societăţii Urologilor din R. Moldova, „după demararea proiectului parteneriatului public-privat pentru serviciile de dializă din R. Moldova, care a fost inițiat în anul 2016, numărul pacienților tratați s-a majorat cu circa 30% și a crescut de la 488 în anul 2015, la 688 - în anul 2018". „Numai în Centrele „BB-Dializă" din Chișinău, Bălți și Cahul sunt luaţi în evidenţă circa şase sute de pacienți, ce constituie peste 85% din numărul total de pacienți dializați pe țară. Odată cu deschiderea Centrului de dializă din Cahul, numărul pacienţilor va spori considerabil, iar această creștere ne apropie de indicii includerii în serviciul de dializă din țările Europei de Est", a specificat Adrian Tănase.

Centrul de dializă din Cahul este dotat cu 16 aparate şi poate deservi pacienți cu insuficiență renală cronică în stadiul terminal. Serviciile medicale oferite în cadrul Centrului sunt completate de consiliere psihologică, servicii dietetice cu o masă ajustată la regimul specific al pacientului dializat. Toți pacienții vor beneficia de transport gratuit pentru a se deplasa la proceduri.

Dializa este tratamentul medical prin care se elimină din organism apa, sărurile în exces şi toxinele. De asemenea, ajută la controlul tensiunii arteriale şi menţine un nivel potrivit în corp al unor substanţe precum potasiul şi sodiul. Atunci când rinichii nu mai pot îndepărta din corp excesul de lichide şi deşeurile metabolice, este nevoie de un tratament cum este dializa. Această procedură nu vindecă rinichii, ci doar îi înlocuieşte.

Sursa: www.moldpres.md

Cuvinte cheie:

Cahul , sanatate

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1920
Populația:
60 locuitori

India este un sat din cadrul comunei Butor din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Localitatea se află la distanța de 18 km de orașul Grigoriopol și la 71 km de Chișinău. Populaţia satului India alcătuia 60 de oameni în anul 2007. Satul India a fost înființat în anul 1920.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.