Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei
08 septembrie 2011, 17:27 views 5864
08 septembrie 2011, 17:27 views 5864

Restaurarea monumentului lui Mihail Ceakir

2011 a fost declarat în autonomia găgăuză anul lui Mihail Ceakir – preot, profesor si scriitor. În conformitate cu decizia Comitetului executiv, primăriile localităților urmează să elaboreze și să implementeze propriile planuri de activități dedicate anului protoiereului Mihail Ceakir. Monumentul lui Mihail Ceakir a fost instalat în fața Centrului cultural comun în 1991. De atunci nu au fost efectuate lucrări capitale de restaurare. Toate lucrările privind amenajarea teritoriului şi întreţinerea sculpturii le realizează compania de construcții "Amborio", care intenţionează să pună în funcțiune obiectivul în termen de 10 zile. Protoiereul Mihail Ceakir s-a născut în orașul Ceadîr-Lunga. Astăzi, aici activează primul teatru găgăuz numit în cinstea lui Mihail Ceakir. El este cunoscut în istoria poporului găgăuz ca omul care a tradus Biblia în limba găgăuză şi a pus bazele scrisului găgăuz.

 

Sursa: aiin-aciic.ucoz.ru

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1546
Populația:
2087 locuitori

Cernoleuca este un sat şi comună din raionul Donduşeni. Cernoleuca este unicul sat din comuna cu acelaşi nume, situat pe pîrâul Cubolta, la o distanță de 15 km de orașul Dondușeni și la 170 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 2087 de oameni. Prima atestare documentară a satului Cernoleuca datează din anul 1546.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.