Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei
13 iunie 2024, 11:30 Istoria artelor plastice views 32706
Cornești – un oraș în inima Codrilor
13 iunie 2024, 11:30 Istoria artelor plastice views 32706

Cornești – un oraș în inima Codrilor

Corneşti este un oraş în raionul Ungheni, Republica Moldova.  Amplasat în partea centrală a republicii, în zona Codrilor, oraşul Cornești este aproape cel mai înalt punct geografic din Moldova – la o altitudine medie de 314 m față de nivelul mării.

Odată cu construcţia căii ferate Chișinău-Ungheni pe culmea dealului de la Corneşti a apărut în anul 1867 un orăşel de corturi şi barăci unde se adăposteau cei 1500 de oameni care munceau la construcția căii ferate. În 1872 pe sectorul de construcţie Corneşti al căii ferate Chișinău-Ungheni a avut loc o grevă a muncitorilor care cereau majorarea salariilor şi îmbunătăţirea condiţiilor de muncă. Guvernatorul a trimis în întîmpinarea lor un detaşament de cazaci, care i-a silit să se întoarcă la Corneşti. Conducătorii grevei au fost arestaţi, însă muncitorii au reluat lucrul numai după ce le-au fost satisfăcute revendicările. La 1 iunie 1875 a fost deschisă circulaţia regulată a trenurilor pe sectorul Chișinău - Ungheni. În anul 1884 noua aşezare de lîngă gară avea o populaţie de 76 de locuitori.

Între anii 1946 – 1956 Cornești a avut  statut de centru raional. În 1951 localitatea a căpătat statut de orăşel. Pînă în anii nouăzeci pe teritoriul orășelului Cornești au activat peste 40 de întreprinderi și organizații. La Corneşti a fost pusă în fucțiune prima bază de combatere a grindinei din republică. Aceasta a fost dotată cu radiolocatoare, rachete şi specialişti de înaltă calificaţie devenind un scut împotriva calamităţilor naturale.

Localitatea se află la  nord de rezervația naturală „Plaiul Fagului” care a fost creată în scopul conservarii și studierii uneia dintre cele mai pitorești și mai reprezentative ecosisteme ecologice silvice din zona Codrilor. Din împrejurimile localităţiiCornești îşi încep cursul patru rîuri: Bîc, Delia, Cula și Ichel. În localitate se află izvoare de ape minerale curative.

Datorită amplasării sale și izvoarelor curative din anul 1956 în localitate funcţionează Centrul Ftiziopneumologic de Reabilitare „Cornești”, destinat pentru copiii cu vîrstă între 3 și 11 ani bolnavi de tuberculoză. Copiii bolnavi sînt îngrijiți de un colectiv de medici, asistente medicale, învățători și educatori.

Cuvinte cheie:

turism , localitati , Moldova , Codrii

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1924
Populația:
454 locuitori

Crasnîi Octeabri este un sat şi comună din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Din componenţa comunei fac parte localităţi: Crasnîi Octeabri și Alexandrovca. Localitatea se află la distanța de 10 km de orașul Camenca și la 169 km de Chișinău. Populaţia satului Crasnîi Octeabri alcătuia 454 oameni în anul 2011. Satul Crasnîi Octeabri a fost înființat în anul 1924.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.