Palatnik David

David Palatnik – arhitect sovietic moldovean, arhitect de onoare al RSS Moldovenești. S-a nascut la 1 noiembrie 1913 în Balta, gubernia Podolsk, în familia unui muncitor-pietrar. Dupa absolvirea Colegiului de Constructii din Odessa în 1932, s-a angajat în calitate de proiectant la "Moldavproekt" din Tiraspol, apoi a continuat studiile la Institutul de Inginerie și Construcție Civilă din Odesa (a absolvit în 1939).

Din 1940, a lucrat la Chișinău. În rangul de maior al serviciilor drumurilor s-a ocupat de proiectarea stațiilor căii ferate Odessa-Chisinau, în cadrul biroului de construcție "Dorproject". Între anii 1955-1993, a activat la Institutul de Proiectare "Moldgiprostroy", unde a deținut funcția de șef al Departamentului de Arhitectură și Construcții.

Încă fiind student al Institutului de Inginerie și Construcție Civilă din Odesa, sub conducerea profesorul său David Palatnik a elaborat proiectul clădirii Teatrului Orășenesc din Tiraspol (Teatrul Dramatic de Stat "M. Gorki") și proiectul Pieței Teatrale (1936), iar în anii 1960-1963 (împreună cu I. Șmurun, 1912-1985) – proiectul reconstrucției lor.

D. Palatnik este o piatră de hotar în arhitectura moldovenească, înr-un fel anume, el reprezintă o școală de design arhitectural, o epocă a erudiției și culturii arhitecturale. În această perioadă de activitate se manifestă în mod deosebit tendința sa spre utilizarea patrimoniului arhitectural, valorificarea creativă a elementelor caracteristice arhitecturii populare. Folosește pe scară largă și în mod profesional materiale de construcție locale: piatra de costrucție și piatra pentru fațade, lemnul și țigla. Foloseste tradițiile locale de prelucrare a materialelor și utilizare a culorilor.

Interesante și semnificative printre creațiile lui David Palatnik din această perioadă sunt următoarele lucrări:
• case de locuit în cartierul Piața Gării din Chișinău (în 1950);
• proiectele scărilor de cascadă și granit în parcul din jurul lacului Komsomolist (Valea Morilor), împreună cu R. E. Kurtz;
• clădirea spitalului căii ferate pe strada Frunze (str. Columna, în 1954);
• școală de cale ferată N17 (Liceul "Minerva"), Casa Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova pe strada Kiev (str. 31 august 1989, în 1975);
• Palatul Culturii din sectorul Rîscani (în 1971);
•Centrul Național al Ocrotirii Sănătăţii Mamei si Copilului (str. Burebista, în 1986);
• complexe locative pe strada Timoșenko (b-dul Decebal);
• complex din trei cămine cu 16 etaje pe strada Kuibîșev (str. Calea Iesilor).

În 1955, arhitectul Palatnik î-și incepe activitatea în cadrul Institutului de Proiectare "Moldgiprostroy", unde a lucrat timp de peste 40 de ani. Calitățile creative a arhitectului s-au manifestat în mod deosebit după 1957, când dezvoltarea construcțiilr locative impune modelul de locuințe tip în centrul atenției Uniunii Arhitecților și a organizațiilor de proiectare din țară.

La acel timp, arhitectului Palatnik i s-a încredințat aproape în întregime elaborarea proiectelor tip a obiectelor de nomenclatură, cum ar fi: școli, grădinițe de copii, cluburi și edificii publice. Din anul 1968, arhitectul a acordat o atenție majoră construcției blocurilor cu multe etaje din beton armat monolit, folosind tehnici cu cofraje glisante și cofraje cățărătoare. D. Palatnik a realizat proiectele primelor case experimentale de acest tip, care au fost înălțate pe străzile Ismail și Calea Iesilor. Mai tîrziu, după proiectele lui D. Palatnik s-a construit un număr mare de blocuri cu multe etaje din beton armat monolit.

David Palatnik proiectat o serie de școli , grădinițe și maternități din capitală, folosind elemente din arhitectura populară moldovenească și materiale de construcție locale: piatra, cărămizi decorative, piatră de carieră și piatră de Cosăuți. Proiectul grădiniții de copii pentru 320 de locuri, cu un acoperiș de ardezie ascuțit și elemente ale arhitecturii naționale a câștigat o medalie de argint la Expoziţia de Realizări Economice ale URSS.

D. Palatnik este autorul proiectului Palatului de Cultură din Bălți (1969), reconstrucției gardului Grădinii Publice "A. Pușkin" din Chișinău, proiectului nerealizat a căii feroviare pentru copii în jurul lacului Komsomolist, aflat pe atunci în construcție (1952).

David Palatnik este unul din fondatorii și membru al Uniunii Arhitecților din Moldova din 1940. În mai multe rînduri a fost ales în organele de conducere ale Uniunii Arhitecților. Proiectele și edificiile arhitectului D. Palatnik au fost în mod repetat apreciate cu distincții guvernamentale și medalii ale Expoziţiei de Realizări Economice ale URSS. Activitatea fructuoasă de-a lungul anilor în domeniul arhitecturii și educației, precum și meritele deosebite în dezvoltarea arhitecturii moldovenești i-au asigurat lui David Palatnik un loc de cinste în rândurile arhitecților renumiți ai republicii.

D. Palatnik s-a stins din viață în aprilie 1998.

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1502
Populația:
905 locuitori

Rezina este un sat din cadrul comunei Mănoilești, raionul Ungheni. Localitatea se află la distanța de 12 km de orașul Ungheni și la 112 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 905 oameni. Satul Rezina a fost menționat documentar în anul 1502.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.