Poleacov Lev

Lev Poleacov – actor, Artist Emerit al RSSFR (1988), Artist al Poporului din RSSFR (1996).

Născut la 24 aprilie 1927, în or. Morșansk, Gubernia Tambov, Rusia.

Un timp îndelungat nu-şi putea găsi o profesie pe plac. Și-a făcut studiile la Școala Superioară de Aviaţie, apoi la Școala Superioară Militaro-maritimă din or. Bacu. Visa să devină militar, dar dragostea faţă de arta actoricească a biruit. A început în calitate de actor amator la cercurile de activitate artistică, fiind copleșit tot mai mult de magia scenei. A început cu Şcoala Studio MHAT, ca deja după doi ani de studii să înceapă să activeze pe scena Teatrului Dramatic Bolișoi (BDT). Paralel a început să se filmeze. Dragostea pentru arta cinematografică l-a adus la VGHIK în atelierul lui Serghei Gherasimov şi Tamara Macarova. Și-a susţinut diploma în anul 1948. Studiind la VGHIK a făcut cunoştinţă cu mai mulţi viitori regizori, inclusiv cu Mihail Calic, care împreună cu colegul său Boris Rîţarev şi Olga Uliţcaia se pregăteau pentru filmările în Moldova ale filmului "Balada haiducească". Lev Poleacov tînăr zvelt şi voinic nu putea să nu atragă atenţia lui Calic. Ideea ca anume Poleacov să joace în film a susţinut-o şi Valeriu Gagiu, pe atunci student la Facultatea de Scenaristică la VGHIK şi Emil Loteanu, care studia la Facultatea de Regie. A fost de acord să-l filmeze anume pe Poleacov şi operatotul Vadim Derbeniov, care îl cunoştea pe Poleacov încă de pe băncile VGHIK-ului. Acceptarea actorului în rolul lui Todor Tobultoc - ultimul haiduc al secolului al XX-lea de către Consiliul Artistic al studioului a fost unanimă. Acum noi nici nu ne puteam imagina un alt actor în acest rol, cum nu ni-l putem imagina pe legendarul Ceapaev, jucat de Babocichin, interpretat de alt actor. Poleacov întrunea în sine mai multe caracteristici pozitive pentru rolul eroic: lirism, carismă, bărbăție. Părea că el e născut special pentru aşa fel de roluri. Şi Poleacov n-a dezamăgit așteptările autorilor peliculei, nici năzuințele spectatorilor. Cu un interes deosebit acest film era privit de spectatorii din țările Asiei, Africii şi Americii Latine. Unele din aceste ţări tocmai atunci se debarasau de cătușele colonialismului.

Practic "Balada haiducească" a fost un film-debut şi pentru studioul "Moldova-film" şi pentru actorul Lev Poleacov. Urmînd calea lui Calic mai mulţi regizori ai studioului nostru au început să-l invite pe acest actor să joace în filmele lor. În pelicula "Ultima noapte în rai", realizat de regizorul A. Gordon, după scenariul lui Gh. Malarciuc, el apare în rolul unui ofiţer român, dezamăgit de cruzimile războiului.

În total, Poleacov a interpretat în filmele moldoveneşti patru roluri la acelaşi Gordon, în filmul "Serghei Lazo" el apare în rolul unui combatant a lui Lazo - Comarovschi. Îl filmează pe Poleacov şi Valeriu Gagiu în filmul "Ultimul haiduc".

A decedat la 26 ianuarie 2001, la Moscova.

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1620
Populația:
1921 locuitori

Hlinaia este un sat şi comună din raionul Edineţ. Hlinaia este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Satul Hlinaia este situat la o distanță de 7 km de orașul Edineț, la 15 km de stația de cale ferată Brătușeni și la 209 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 1921 de oameni. Satul Hlinaia pe Racovăț, din ținutul Hotin, este atestat documentar în anul 1620.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.