Suveică Iurie

Iurie Suveică - actor de teatru și cinema

Născut la 16 decembrie 1964 în satul Sudarca din raionul Dondușeni,. Și-a făcut studiile la școala-studio MHAT din Moscova (1987-1992), specialitatea actor dramatic și de cinema, avîndu-l în calitate de profesor pe Vladimir Bogomolov.

În teatru a interpretat peste 50 de roluri, majoritatea dintre ele fiind roluri principale. Fiecare rol pe care l-a interpretat și-a lăsat amprenta asupra personalității actorului, îmbogățindu-l și maturizîndu-l spiritual și artistic. Actor complex, organic, de factură dramatică și cu un pronunțat simț al comicului și grotescului, Iurie Suveică a jucat pe scenele mai multor teatre din Republica Moldova, începîndu-și cariera cu Teatrul Studio de Stat (1992-1993). Ulterior a fost actor la Teatrul Rus "A. P. Cehov", Teatrul Național "Mihai Eminescu", Teatr S Ulițî Roz. Este de remarcat faptul că interpreta cu lejeritate roluri în limba moldovenescă și rusă.

La Teatrul Republican „Luceafărul" a activat în perioada anilor 2002-2004 și 2015 – prezent. Pe scena Teratrului Republican "Luceafărul" s-a remarcat îndeosebi prin rolul lui Arbenin din spectacolul "Mascarada" de Lermontov, dar și în rolul lui Greghem din spectacolul "Striptease masculin sau Goi Pușcă" după Anthony McCarten.

În peroada 2018-2020, Iurie Suveică a fost director al Teatrului Republican "Luceafărul". În teatru, activitatea sa a fost răsplătită cu Premiul Simpatia publicului pentru rolul lui Kaligula după piesa omonimă de Albert Camus – Teatrul Dramatic Rus "A.P. Cehov" (1993), Grand Prix pentru rolul lui Arbenin în spectacolul "Mascarada" de M. Iu. Lermontov (Teatrul Republican "Luceafărul") – la Festivalul Internațional de Teatru "Belaya Vezha" din Brest, Belarus (2002); Premiul pentru cel mai bun rol masculin – Medvedi – Teatrul "S Ulițî Roz" – oferit de UNITEM (2010); Premiul "Ion Sandri Șcurea" – oferit de UNITEM în anii 2016, 2018.

În anul 2019 i-a fost conferit titlul de Maestru în Artă. Iurie Suveică are în palmares o multitudine de roluri de cinema, interpretate în filme realizate de noul val al cinematografiei ruse, apărut după anii 90; cele mai recente colaborări datând din anul 2014 cu Ghenadii Lopîreov ("Codul de onoare-7"/ Кодекс чести-7) și Serghei Yakovlev (pentru "Insomnia"/ Бессонница).

A plecat în lumea celor drepți la 16 mai 2020.

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1900
Populația:
735 locuitori

Alexeevca este un sat şi comună din raionul Floreşti. Din componenţa comunei fac parte localităţile: Rădulenii Noi, Chirilovca, Dumitreni, Alexeevca. Localitatea se află la distanța de 7 km de orașul Floreşti şi la 137 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 735 de oameni. Satul Alexeevca a fost întemeiat în anul 1900.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.