24 februarie 2011, 14:35 views 19720
Materiale din compartiment: Galeria foto |

Specii de salcie

SalcieCel mai important lucru în acest meşteşug este să cunoşti speciile salciei (răchitei) şi să le colectezi anume pe acelea, care sînt bune pentru împletit. La început, pînă la cultivarea salciei speciale, bune pentru împletire oamenii foloseau salcia din flora spontană. Mulţi o folosesc şi astăzi, însă între timp, odată cu dezvoltarea industriei meşteşugăreşti au început să se cultive specii de salcie, care oferă o cantitate sporită de nuiele calitative (genul Salix). S-a stabilit că salcia bună de împletit este cea de „genul Salix”, care cuprinde aproape 300 specii. În Moldova cresc multe specii de salcie, care sînt adesea numite în popor: răchită, salcie, lozie. Salcia creşte în apropierea apei, în luncile cu umiditate sporită, iar locurile, în care creşte din abundenţă sînt numite „răchitării”. Salcia poate fi: arbor, arbust şi subarbust, uneori ea creşte foarte înaltă.

Se cunosc mai multe specii de salcie: salcia albă sau răchita albă, răchita americană de culoare brună, verzuie, gălbuie, răchita roşie sau purpurie, răchita cenuşie, răchita „plesnitoare”. Ultima creşte bine în flora spontană pe diferite soluri argiloase, nisipoase, iar din mlaja ei pot fi împletite obiecte mari pentru gospodărie. Există anumite metode şi criterii de apreciere a calităţii salciei pentru împletire, în dependenţă de proporţiile frunzelor şi lungimea tulpinilor.

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1928
Populația:
281 locuitori

Novovladimirovca este un sat din cadrul comunei Bîcioc din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Localitatea se află la distanța de 39 km de orașul Grigoriopol și la 68 km de Chișinău. Populaţia satului Novovladimirovca alcătuia 281 oameni în anul 2000. Satul Novovladimirovca a fost înființat în anul 1928.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.