24 februarie 2011, 14:48 views 7787
Materiale din compartiment: Galeria foto |

Uscarea şi păstrarea nuielelor cojite

Canapea din salcieCel mai indicat e să folosim pentru împletire nuielele imediat după cojire fiindcă ele sînt mai plastice, însă dacă nu e posibil apoi după fierbere şi cojire, nuielele trebuie uscate în mod natural, inclusiv şi la soare. Ca urmare nuielele obţin o culoare plăcută aurie închisă. Este folosită şi metoda de uscare în încăperi închise la temperatura de 20-25ºC timp de cîteva zile. După uscarea suficientă nuielele se depozitează după categorii în şoproane împletite şi aerisite pe suporturi, care permit pătrunderea aerului. Pentru o uscare cît mai bună snopii de nuiele se aşează în picioare sub formă romboidală. Şoproanele pentru păstrarea nuielelor de obicei sînt împletite din nuiele groase (sau din plase de sîrmă), care sînt construite pe carcase de lemn, acoperite cu ardezie ş. a., pereţii dinăuntru sînt căptuşiţi cu rogojini confecţionate din papură, ca să permită aerisirea şi să împiedice pătrunderea umezelii. Astfel de şoproane bine aerisite sînt binevenite şi pentru depozitarea obiectelor gata împletite. În gospodăriile ţărăneşti, unde se produc puţine obiecte, împletirea are loc îndată după cojire şi sortare după calitate.

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1552
Populația:
482 locuitori

Izvoare este un sat şi comună din raionul Sîngerei. Din componenţa comunei fac parte localităţile Izvoare și Valea Norocului. Satul Izvoare se află la distanța de 15 km de orașul Sîngerei și la 88 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 482 de oameni. A fost menționat documentar în anul 1552 cu denumirea Loziile.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.