08 aprilie 2013, 12:06 views 67626

Mănăstirea Cușelăuca

În satul Cușelăuca (raionul Șoldănești) se află Mănăstirea de maici „Cuşelăuca” fondată în anul 1786, pe o pantă, lîngă rîulețul Ciorna. A fost întemeiată de Maria Tocanos din satul Cotiujeni, călugărită cu numele Mitrodora. Din partea de est, mănăstirea este deschisă, iar din celelalte părţi înconjurată de păduri. Mănăstirea are două biserici – cu hramul „Adormirea Maicii Domnului” şi „Sf. Împăraţi Constantin şi Elena”.

Biserica „Adormirea Maicii Domnului” a mănăstirii Cuşelăuca a fost zidită în 1841. Monumentul a avut drept ctitori pe arhimandritul Nicandru, confesor la Casa Arhierească din Chișinău, şi pe sora acestuia, schimonahia Irina, care, în anul 1841 fusese egumenă a mănăstirii. În arhitectura bisericii se simte influenţa neoclasicismului rus.

În perioada interbelică biserica a cunoscut o perioadă de înflorire. În anul 1960, locașul a dost închis de autorități. Multe călugărițe au rămas aici ca angajate ale colhozului înființat pe teritoriul mănăstirii. În stăreţie şi adăpostul mănăstirii a fost spital pentru cei care sufereau de boli pulmonare. Biserica de vară a fost transformată în club, mai apoi devine depozit pentru cărbuni, iar în cea de iarnă “Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena”, din 1968 pînă în 1970, gospodăria agricolă din localitate a deschis o crescătorie de păsări. Ruinată, mănăstirea a fost reînființată în anul 1988, iar în 1989 se resfințește biserica Adormirii Maicii Domnului. În anul 1992 a fost din nou sfințită și biserica de iarnă, cu hramul „Sfinții Împărați Constantin și Elena”.

În mănăstire se află sfintele moaște făcătoare de minuni ale călugăriței Agafia Maranciuc, trecută la cele veșnice în anul 1873. Deși paralizată, ea a vindecat încă din timpul vieții, foarte mulți oameni. Creştinii vin la mormîntul maicii Agafia pentru a se ruga de sănătate şi pentru a lua apă vindecătoare de la fîntîna suferindei maici. Tot aici se află o minunată icoană, numită a "Maicii Domnului de la Moldova", pictată în 1895 în mănăstirea „Sfîntul Pantelimon” de la Muntele Athos.

Biserica „Adormirea Maicii Domnului” a mănăstirii Cuşelăuca este un monument de importanţă naţională.

 

Mănăstirea Cușelăuca - album foto

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1816
Populația:
4986 locuitori

Valea Perjei este un sat şi comună din raionul Taraclia. Valea Perjei este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 30 km de orașul Taraclia și la 142 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 4986 de oameni. atul Valea Perjei a fost întemeiat în anul 1816.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.