21 ianuarie 2011, 16:17 views 46754

„Kabaklî” (mîncare găgăuzească)

Ingrediente:

•    2 pahare de făină,
•    4 linguri de ulei vegetal,
•    2/3 pahare de apă,
•    1/3 pahar de zahăr,
•    sare,
•    2 linguri de oţet.

Garnitura:

•    3 pahare de bostan dat prin răzătoare,
•    2-3 linguri de zahăr.

Mod de preparare:

Preparăm aluatul nedospit din: făină, sare, 2 linguri de ulei vegetal şi apă. Aluatul trebuie să fie elastic, nu foarte tare, îl acoperim cu o pînză şi formăm bile nu prea mari, lăsăm aluatul să se odihnească 30-40 minute la temperatura camerei, întindem turtele cît de subţire e posibil, apoi mai întindem pe pînză, fără să rupem foile. Capetele mai groase se taie, se stropeşte foaia cu ulei vegetal, se pune umplutura, cu ajutorul pînzei rulaţi foile (vezi reţeta de Preparare a aluatului nedospit), ungem rulada obţinută cu ulei şi o coacem la temperatura de 180 de grade timp de 20-25 minute.

Pentru umplutură: bostanul curăţat îl amestecăm cu zahăr şi o lingură de ulei vegetal.

Dam la cuptor la temperatura de 180 de grade şi coacem timp de 20 de minute.

 

Preparat culinar pregatit la restaurantul „Vodolei”
bucatar-sef Petrova Mura
or. Comrat, str. Lenin, 205

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1554
Populația:
1007 locuitori

Glinjeni este un sat şi comună din raionul Șoldăneşti. Glinjeni este unicul sat din comuna cu acelaşi nume, situat la o distanță de 10 km de orașul Șoldănești și la 122 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1007 oameni. Satul Glinjeni este atestat documentar la 20 aprilie 1554.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.