„Poocea” (mîncare găgăuzească)
Ingrediente:
• 2,5 pahare de făină,
• 2/3 pahare de margarină,
• 1 pahar de smîntînă,
• sare,
• bicarbonat de sodiu 1/3 linguriţă,
• 2 ouă (gălbenuşul) pentru a unge.
Pentru umplutură:
• 800g de carne de vită,
• 2-4 cepe,
• 2-3 linguri de ulei vegetal.
Mod de preparare:
Preparăm aluatul fărîmicios. Margarina răcită o tăiem cubuleţe, cernem făina, stingem bicarbonatul de sodiu în oţet cu cîteva picături de suc de lămîie sau cu oțet de masă. Unim ingredientele. Amestecăm bine pînă obţinem un aluat elastic fără cocoloaşe. Pe masa presărată cu făină întindem aluatul cu grosimea de 2-3 mm, întindem cu sucitorul turte cu diametrul 6-7 cm, la mijlocul fiecărei foi punem umplutura, unim şi prindem marginile, împletim viţele (ca pentru colţunaşi). Ungem produsul obținut cu gălbenuş, îl coacem în rolă la temperatura de 180 de grade timp de 10-12 minute.
Umplutura poate fi diferită: de fructe, brînză ş.a., în cazul în care chiflele sînt dulci, preparatul se presară cu zahăr tos.
Preparat culinar pregatit la restaurantul „Vodolei”
bucatar-sef Petrova Mura
or. Comrat, str. Lenin, 205
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1905
- Populația:
- 1027 locuitori
Alexeevca este un sat şi comună din raionul Ungheni. Din componenţa comunei fac parte localităţile Săghieni, Alexeevca și Lidovca. Localitatea se află la distanța de 25 km de orașul Ungheni și la 101 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1027 de oameni. Satul Alexeevca a fost menționat documentar în anul 1905.