29 mai 2024, 18:48 views 28178
Materiale din compartiment: Toate noutăţile |

Ţahnăuţi, raionul Rezina

Statut:
Sat
Prima atestare:
1701
Populația:
1449 locuitori

Ţahnăuţi este un sat din cadrul comunei Ţareuca, raionul Rezina. Satul are o suprafaţă de circa 1.66 kilometri pătraţi, cu un perimetru de 6.78 km. Satul Țahnăuți este situat la o distanță de 10 km de orașul Rezina, la 12 km de stația de cale ferată Șoldănești și la 110 km de Chișinău.

[în sus]Populația

Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 1449 de oameni, dintre care 48.52% - bărbaţi și 51.48% - femei. Structura etnică a populaţiei este următoarea: 98.07% - moldoveni, 0.48% - ucraineni, 0.90% - ruşi, 0.28% - găgăuzi, 0.07% - bulgari, 0.07% - ţigani, 0.14% - alte etnii.

[în sus]Istoria localității

Satul Țahnăuți a fost menționat documentar în anul 1701.

În perioada sovietică în satul Țahnăuți s-a aflat sediul gospodăriei colective „Cutuzov” specializată în creșterea cerealelor, a culturilor tehnice, creșterea animalelor, pomicultură și legumicultură. Gospodăria dispunea de 47 de tractoare, 19 combine, 27 de autocamioane. În sat activa școala de opt ani, casa de cultură, biblioteca publică, oficiul poștal, grădinița de copii, magazine, etc.

[în sus]Sfera socială

În 2009, fundația „Hilfswerk Austria”, prin Programul de Granturi Mici în cadrul Proiectului „Învățămîntul Profesional și Dezvoltare Rurală”, a acordat o serie de granturi mici pentru revigorarea culturii și societății rurale prin consolidarea micilor meșteșugari, promovarea și menținerea identității culturale a regiunii și prin dezvoltarea sistemelor de informare și promovare turistică. În satul Țahnăuți a fost implementat proiectul „Arta tradițională – ecoul  strămoșilor" prin care a fost deschis cercul „Mîini dibace”, dotat cu echipament modern, în cadrul căruia beneficiază de instruire în domeniul meșteșugurilor tradiționale copiii din localitate.

În satul Țahnăuți își desfășoară activitatea formaţia   folclorică „Pădureanca”, participant activ la concursurile raionale și naționale.

Comentarii

 (0)
Aici puteţi lăsa comentariul/opinia proprie cu privire la noutatea prezentată pe pagină.
Atenţie! Doar utilizatorii înregistraţi pot comenta, autentificaţi-vă, vă rugăm.

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1585
Populația:
1397 locuitori

Fîntîniţa este un sat şi comună din raionul Drochia. Din componenţa comunei fac parte satul Fîntîniţa și stația de cale ferată Ghizdita. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1397 de oameni. Localitatea se află la distanța de 16 km de orașul Drochia și la 194 km de Chișinău. Satul Fîntînița a fost menționat documentar în anul 1585.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.