07 octombrie 2024, 13:49 views 37415
Materiale din compartiment: Toate noutăţile | Galeria video |

Tvardiţa, raionul Taraclia

Statut:
Sat
Prima atestare:
1830
Populația:
5882 locuitori

Tvardiţa este un sat şi comună din raionul Taraclia. Satul are o suprafaţă de circa 5.37 kilometri pătraţi, cu un perimetru de 16.71 km. Tvardiţa este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanţa de 44 km de oraşul Taraclia şi la 118 km de Chișinău. Satul Tvardița a fost înființat în anul 1830.

[în sus]Populația

Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 5882 de oameni, dintre care 48.32% - bărbaţi și 51.68% - femei. Structura etnică a populaţiei în cadrul satului: 2.35% - moldoveni, 1.24% - ucraineni, 1.56% - ruşi, 2.23% - găgăuzi, 91.74% - bulgari, 0.02% - evrei, 0.02% - polonezi, 0.66% - ţigani, 0.19% - alte etnii.

În satul Tvardiţa au fost înregistrate 1592 de gospodării casnice la recensămîntul din anul 2004, iar mărimea medie a unei gospodării era de 3.7 persoane.

[în sus]Istoria localitații

Satul Tvardița a fost înființat în anul 1830 de către coloniștii de peste Dunăre – originari din Rumelia, una dintre provinciile Imperiului Otoman.

Ascunde printre casele sale cea mai veche biserică din sudul țării cu hramul Sf.Parascheva, construită în 1842, care a supravieţuit prigoanei, uşa ei rămînînd mereu deschisă pentru credincioși.

Satul Tvardiţa este inima comunităţii bulgare din Moldova. De hramul satului la Tvardița se sărbătoresc şi Ziua Roadelor.

[în sus]Monumente istorice

În 1965 un tractorist, în timpul unor lucrări agricole, a găsit două falere de argint poleite cu aur în apropierea unui tumul. Falerele reprezintă nişte ornamente în formă de medalie purtate la gît de soldaţii romani şi greci ori prinse la harnaşamentul cailor. Piesele de mare valoare datează din secolele III-II î. Hr. În spaţiul ex-sovietic există doar zece obiecte asemănătoare. Specialiştii susţin că falerele de la Tvardiţa sînt piese rarisime.

Mult timp falerele au înfrumuseţat o fîntînă din sat. Accesoriile lucrate cu multă fineţe s-au păstrat ba acasă la fostul director al muzeului din sat, ba în safeul băncii din localitate, iar din 2010 urma lor a fost pierdută.

Iniţial, în muzeul din Tvardiţa a mai existat o faleră, o lingură de argint şi un bold, care, la fel, au fost pierdute.

[în sus]Economia locală

Zona liberă „Tvardița" a fost creată în 1995. Suprafaţa zonei este de 3,57 ha. Termenul de activitate a zonei libere este de 30 de ani cu posibila prelungire. În prezent, în zona antreprenoriatului liber activează 5 rezidenţi, ce ocupă un teritoriu de 2,5 ha. Aceşti rezidenţi fabrică producţie alcoolică (vin, divin, distilate pentru divin) şi brînză. În mare parte marfa produsă este exportată în Rusia.

Pe parcursul întregii perioade de activitate a zonei, rezidenţii au atras investiţii în sumă de 11,2 mil. dolari SUA.

Satul Tvardiţa are cinci uzine funcţionale, fabrică de cusătorie.

[în sus]Sfera socială

În cele două școli din sat activează 90 de cadre didactice. Funcționează Școala de Artă, Colegiul de Muzică, care pregătește specialiști în instrumente populare bulgare. În sat au fost construite trei săli de sport, un stadion și terenuri de sport. Palatul Culturii cu o suprafață de 3705 metri pătrați are în statele de personal 7 specialiști calificați, mai mult de 200 de persoane implicate în activitățile colectivelor corale, de dans, folclorice, etnografice. În incinta Palatului se află Muzeul etnografic, Școala de arte, unele subdiviziuni ale Colegiului de Muzică. În sat a devenit o tradiție petrecerea unor evenimente culturale, cum ar fi festivalurile folclorice - "Ghergevden" («Гергевден»), "Babinden" («Бабинден»), "Trifon înjunghiat" («Трифон зарезан»), "Petkovden" («Петковден»).

Comentarii

 (0)
Aici puteţi lăsa comentariul/opinia proprie cu privire la noutatea prezentată pe pagină.
Atenţie! Doar utilizatorii înregistraţi pot comenta, autentificaţi-vă, vă rugăm.

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1492
Populația:
476 locuitori

Bursuc este un sat din cadrul comunei Japca, raionul Floreşti. Localitatea se află la o distanţă de 70 km de oraşul Florești şi la 150 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 476 de oameni. Satul Bursuc a fost menționat documentar în anul 1492.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.