16 iunie 2024, 21:55 views 24606

Ciulucani, raionul Teleneşti

Statut:
Sat
Prima atestare:
1611
Populația:
382 locuitori

Ciulucani este un sat şi comună din raionul Teleneşti. Ciulucani este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Satul are o suprafaţă de circa 1.33 kilometri pătraţi, cu un perimetru de 6.51 km. Localitatea se află la distanţa de 5 km de oraşul Teleneşti şi la 96 km de Chișinău. Satul Ciulucani a fost menționat documentar în anul 1611.

[în sus]Populația

Conform datelor recensămîtului din anul 2004, populaţia satului constituia 382 de oameni, dintre care 50.36% - bărbaţi și 49.64% - femei. Structura etnică a populaţiei în cadrul satului: 99.63% - moldoveni, 0.12% - ucraineni, 0.19% - ruşi, 0.06% - alte etnii.

În satul Ciulucani au fost înregistrate 514 gospodării casnice la recensămîntul din anul 2004, iar mărimea medie a unei gospodării era de 3.1 persoane.

[în sus]Istoria localitații

Satul Ciulucani a fost menționat documentar în anul 1611. Localitatea este situată pe partea dreaptă a văii Ciulucul Mic, ea a împrumutat denumirea de la pîrîul din apropiere.

[în sus]Sfera socială

În iunie 2012 în apropierea satului Ciulucani, în regiunea Cucoara, a avut loc deschiderea terenului sportiv, construit cu sprijinul Programului Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare. Terenul este pentru mini-fotbal, baschet şi volei, putîndu-se practica oricare dintre aceste sporturi.

Satul Ciulucani este singurul din raionul Teleneşti care are echipă de fotbal de fete şi este foarte bine pregătită, iar acest teren le va oferi şansa să se antreneze mai des. După festivitate, maturii au jucat volei, tinerii baschet, iar apoi s-au întrunit echipa de fotbal de fete cu cea de băieţi, unde a ieşit învingătoare echipa de fete.

Terenul a fost construit la marginea satului, este îngrădit şi în loc de gazon este pietriş. Astfel, aici se poate practica sport în orice anotimp, iar curînd pietrişul în curînd va fi acoperit cu un gazon artificial.

Construirea acestui teren de sport s-a făcut prin intermediul proiectului "Sport pentru o viaţă sănătoasă " în cadrul Programului Comun de Dezvoltare Locală Integrată finanţat de Programului Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare. În cadrul acestui proiect, în Ciulucani va fi construit încă un ministadion, dar în altă parte a satului.

Comentarii

 (0)
Aici puteţi lăsa comentariul/opinia proprie cu privire la noutatea prezentată pe pagină.
Atenţie! Doar utilizatorii înregistraţi pot comenta, autentificaţi-vă, vă rugăm.

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1661
Populația:
1528 locuitori

Ghindeşti este un sat şi comună din raionul Floreşti. Din componenţa comunei fac parte localităţile Ghindeşti, Hîrtop, Tîra, loc. st. cf. Ţîra. Localitatea se află la distanța de 14 km de orașul Florești și la 115 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1528 locuitori. Satul Ghindești a fost menționat documentar în anul 1661.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.