28 martie 2024, 21:07 views 28060

Hirişeni, raionul Teleneşti

Statut:
Sat
Prima atestare:
1437
Populația:
1768 locuitori

Hirişeni este un sat şi comună din raionul Teleneşti. Satul are o suprafaţă de circa 2.25 kilometri pătraţi, cu un perimetru de 8.21 km. Hirişeni este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanţa de 13 km de oraşul Teleneşti şi la 105 km de Chișinău. Satul Hirișeni a fost menționat documentar în anul 1437.

[în sus]Populația

Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1768 de oameni, dintre care 49.77% - bărbaţi și 50.23% - femei. Structura etnică a populaţiei în cadrul satului: 99.89% - moldoveni, 0.06% - ucraineni, 0.06% - ruşi.

În satul Hirişeni au fost înregistrate 661 de gospodării casnice la recensămîntul din anul 2004, iar mărimea medie a unei gospodării era de 2.7 persoane.

[în sus]Istoria localitații

Satul Hirișeni de la izvoarele pîrîului Hirişăuca a fost menționat documentar în anul 1437, cînd era dăruită de către voievozii Iliaş şi Ştefan boierului Mihail de la Dorohoi. În 1667 siliştea este trecută într-un act de proprietate al boierului Grigore Şanţa din Bogzeşti. Peste doi ani, în 1669, domnitorul Moldovei poruncea serdarurului de Orhei să cerceteze plîngerea lui Lupu şi Darie din Singureni, pe răzeşii din Hirişeni, care le „strică hotarul". În 1772 moşia Hirişeni cu 30 de gospodării era în proprietatea stolnicului Vasile Balş.

În 1817 satul de răzăşi Hirişeni avea 60 de gospodării şi o moară pe pîrîul Hirişăuca. Către mijlocul secolului al XIX-lea la Hirișeni se numără 111 case și o populație de 697 de locuitori. Unul dintre marii proprietari de pămînt de la Hirișeni era în acea perioadă Mănăstirea Hîrbovăţ.

În 1898 la Hirișeni a fost deschisă şcoala de alfabetizare. La începutul secolului XX satul avea 250 de case și 1260 de locuitori.

În 2005 a fost reconstruită biserica de piatră începută în 1912 şi sfinţită în 1928.

[în sus]Monumente istorice

Biserica medievală din satul Hirişeni are o înălţime de 27 de metri și este una din cele mai vechi şi mai înalte biserici de lemn din R. Moldova. Această biserică a fost ctitorită de răzeşii din Hirişeni în 1642 la mănăstirea Hîrjăuca, iar în 1821, cînd mănăstirea şi-a strămutat vatra, ea a fost transferată pe teritoriul satului Hirişeni, unde a servit locuitorilor pînă în 1928 cînd comunitatea şi-a construit pentru practicarea serviciului divin o altă biserică de zid. Cea de lemn servea ca paraclis de cimitir. În timpul ateismului militant nu se permitea de a face reparaţii la biserici, din această cauză, în 1997 acoperişul de şindrilă s-a prăbuşit, cu tot cu turlă.

După 18 ani de tratative conducerea Muzeului Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală a reuşit să convingă comunitatea locală privind strămutarea bisericii pe teritoriul Muzeului Satului.

Restaurată recent, ea este primul monument ecleziastic, montat pe teritoriul Muzeului Satului din Chișinău. Restaurarea bisericii, aduse din Hirişeni, s-a efectuat sub egida Muzeului Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală, a Ministerului Culturii şi Academiei de Ştiinţe a Moldovei.

Actualmente, pe partea exterioară a bisericii se pot vedea vechile bîrne, ele avînd încă plăcuţele cu numere fixate pentru a se păstra ordinea lor la demontare şi la montarea pe locul nou. Biserica are acoperiş înalt, specific vechilor biserici de lemn medievale din Moldova.

Comentarii

 (0)
Aici puteţi lăsa comentariul/opinia proprie cu privire la noutatea prezentată pe pagină.
Atenţie! Doar utilizatorii înregistraţi pot comenta, autentificaţi-vă, vă rugăm.

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1605
Populația:
2453 locuitori

Sagaidac este un sat şi comună din raionul Cimişlia. Sagaidac este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 30 km de orașul Cimișlia și la 53 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 2453 de oameni. Satul Sagaidac a fost menționat documentar în anul 1605.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.