29 mai 2024, 17:03 views 15338
Materiale din compartiment: Toate noutăţile |

Novaia Nicolaevca, raionul Ungheni

Statut:
Sat
Prima atestare:
înc. sec. XX
Populația:
186 locuitori

Novaia Nicolaevca este un sat din cadrul comunei Mănoileşti, raionul Ungheni. Satul are o suprafaţă de circa 0.57 kilometri pătraţi, cu un perimetru de 3.91 km. Satul Novaia Nicolaevca este situat la o distanță de 10 km de orașul Ungheni și la 98 km de Chișinău.

[în sus]Populația

Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 186 de oameni, dintre 45.70% - bărbaţi și 54.30% - femei. Structura etnică a populaţiei era următoarea: 65.05% - moldoveni, 34.95% - ucraineni.

[în sus]Istoria localitații

Cătunul Novaia Nicolaevca a luat naștere în preajma tîrgului Ungheni, la începutul secolului XX, odată cu deschiderea căii ferate Chișinău-Ungheni. Primele familii stabilite în aceste locuri veniseră din Ucraina, din regiunea Hmelniţk şi erau 12 la număr. De aici şi denimirea slavonă a satului.

În noiembrie 1940 satul număra 235 de locuitori, incluzînd cătunele Nicolaevca, Novaia Nicolaevca și Elizavetovca amplasate de-a lungul căii ferate. Mai tîrziu au ajuns în componența satului Pîrlița, apoi Mănoilești.

În anul 1980 în ajunul Jocurilor Olimpice de vară de la Moscova, în Novaia Nicolaevca au fost construite garduri de toată frumuseţea, un drum şi podul.

Deşi satul Novaia Nicolaevca are o istorie de aproape un secol, deşi are o aşezare geografică favorabilă – chiar prin preajmă trece atît calea ferată, cît şi drumul naţional Chișinău-Ungheni – satul astăzi traversează o perioadă complicată. La Nicolaevca nu există şcoală, grădiniţă, cămin cultural, oficiu poştal sau bibliotecă. Unica instituţie care mai activează este un punct medical.

Comentarii

 (0)
Aici puteţi lăsa comentariul/opinia proprie cu privire la noutatea prezentată pe pagină.
Atenţie! Doar utilizatorii înregistraţi pot comenta, autentificaţi-vă, vă rugăm.

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1431
Populația:
1190 locuitori

Cepeleuţi este un sat şi comună din raionul Edineţ. Din componenţa comunei fac parte trei localităţi: Rîngaci, Cepeleuţi şi Vancicăuţi. Satul Cepeleuţi se află la o distanță de 18 km de oraşul Edineţ, la 30 km de oraşul şi staţia de cale ferată Ocniţa şi la 202 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1190 de oameni. Prima atestare documentară a satului Cepeleuți datează din 15 iunie 1431.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.