16 aprilie 2024, 19:37 views 22518
Materiale din compartiment: Toate noutăţile |

Semeni, raionul Ungheni

Statut:
Sat
Prima atestare:
1490
Populația:
1772 locuitori

Semeni este un sat din cadrul comunei Zagarancea, raionul Ungheni. Satul are o suprafaţă de circa 3.88 kilometri pătraţi, cu un perimetru de 18.40 km. Localitatea se află la distanța de 6 km de orașul Ungheni și la 117 km de Chișinău. Satul Semeni a fost menționat documentar în anul 1490.

[în sus]Populația

Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1772 de oameni, dintre care 49.66% - bărbaţi și 50.34% - femei. Structura etnică a populaţiei în cadrul satului: 98.48% - moldoveni, 1.19% - ucraineni, 0.28% - ruși, 0.06% - găgăuzi.

[în sus]Istoria localitații

Satul Semeni a fost menționat documentar în anul 1490 cu denumirea Bogdănești. Nu se cunoaște în ce împrejurări și-a schimbat denumirea în Semeni. Toponimul Semeni vine  de la cuvîntul "seimeni - din turcă seğmen, seymen - soldați, care formau armata plătită a domnitorului.

[în sus]Monumente istorice

De o deosebită importanță este monumentul arheologic din satul Semeni, numit de localnici "Masa lui Petru cel Mare". Legenda spune că în preajma satului Semeni, la o distanţă de mai puţin de 10 kilometri de Ungheni, cu secole în urmă, s-ar fi întîlnit domnitorul moldovean Dimitrie Cantemir cu ţarul rus Petru I. Aici a fost săpată o masă la care au stat şi au cinstit boierii. Localnicii îi zic Masa turcilor. Sau şi mai simplu – Zamkă. Oficial, apare la iveală şi o altă versiune – Masa lui Petru I.  Locul reprezintă două cercuri unul în altul, cel mare cu un diametru de aproximativ 400 metri şi cel mai mic, sub formă de movilă, cam de 200 de metri.

În anul 2006, aici a fost înălţat un monument din piatră de Cosăuţi, cu înălţimea de trei metri, avînd inscripţia: „Locul de întîlnire a domnitorului Moldovei Dimitrie Cantemir cu ţarul rus Petru I. 16 iulie 1711”. Monumentul a fost realizat der sculptorul Ion Zderciuc, originar din oraşul Ungheni.

Comentarii

 (0)
Aici puteţi lăsa comentariul/opinia proprie cu privire la noutatea prezentată pe pagină.
Atenţie! Doar utilizatorii înregistraţi pot comenta, autentificaţi-vă, vă rugăm.

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1772
Populația:
3946 locuitori

Scoreni este un sat şi comună din raionul Străşeni. Scoreni este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 13 km de orașul Strășeni și la 36 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 3946 de oameni. Satul Scoreni a fost menționat documentar în anul 1772.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.