04 octombrie 2023, 00:23 views 16247

Mocra, UTA din stinga Nistrului

Statut:
Sat
Prima atestare:
1781
Populația:
1297 locuitori

Mocra este un sat şi comună din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Satul are o suprafaţă de circa 3.02 kilometri pătraţi, cu un perimetru de 9.02 km. Din componenţa comunei fac parte localităţile Şevcenco, Basarabca, Zaporojeţ și Mocra. Localitatea se află la distanța de 22 km de orașul Rîbnița și la 100 km de Chișinău. Satul Mocra a fost menționat documentar în anul 1781.

[în sus]Populația

Populaţia satului Mocra alcătuia 1297 de oameni în anul  2011.

[în sus]Istoria localitații

Satul Mocra a fost menționat documentar în anul 1781.

Satul se întinde pe pantele unui defileu adînc, fiind înconjurat de cîmpii. Chiar și pe cele mai mari geruri din pămînt țîșnesc izvoare și formînd pîraie fug spre un rîușor zgomotos care niciodată nu îngheață . Nu se usucă aceste pîraie nici pe caniculă. Iată de ce valea a fost numită Mocra, iar apoi denumirea ei a fost preluată și de satul care s-a format.

În sat a fost ridicată o biserică din lemn, care în 1830 a fost înlocuită cu una din piatră. În 1796 a fost deschisă școala parohială cu 3 clase.

În perioada sovietică pe teritoriul satului Mocra au fost organizate cinci gospodării colective. În sat a fost deschisă o școală de 8 ani, club cu instalație cinematografică, bibliotecă, ateliere de deservire socială, oficiu poștal, grădiniță, magazin.

[în sus]Personalități

Eugen Doga – compozitor, om de cultură.

Comentarii

 (0)
Aici puteţi lăsa comentariul/opinia proprie cu privire la noutatea prezentată pe pagină.
Atenţie! Doar utilizatorii înregistraţi pot comenta, autentificaţi-vă, vă rugăm.

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitalei exită în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1691
Populația:
833 locuitori

Cucioaia este un sat din cadrul comunei Ghiliceni, raionul Teleneşti. Localitatea se află la distanţa de 20 km de oraşul Teleneşti şi la 92 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 833 de oameni. Satul Cucioaia a fost menționat documentar în anul 1691.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.