15 iulie 2024, 04:53 views 14953

Podoima, UTA din stinga Nistrului

Statut:
Sat
Prima atestare:
1729
Populația:
1780 locuitori

Podoima este un sat şi comună din din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Satul are o suprafaţă de circa 3.03 kilometri pătraţi, cu un perimetru de 9.33 km. Din componenţa comunei fac parte localităţile Podoimiţa și Podoima. Localitatea se află la distanța de 8 km de orașul Camenca și la 143 km de Chișinău. Satul Podoima a fost menționat documentar în anul 1729.

[în sus]Populația

Populaţia satului Podoima alcătuia 1780 de locuitori în anul 2004.

[în sus]Istoria localitații

Satul Podoima a fost menționat documentar în anul 1729, fiind înființat de moldovenii din dreapta Nistrului. Mai tîrziu în localitate s-au stabilit cu traiul mai multe familii de ucraineni. În 1824 în sat a fost ridicată cu mijloacele bănești ale sătenilor biserica din piatră cu hramul Sf.Treime. În 1859 în sat trăiau 838 de oameni, localitatea fiind una dintre cele mai mari din regiune. Cu timpul localnicii s-au specializat în cultivarea legumelor, tutunului și viticultură. Acestea erau comercializate la Rașcov și Camenca. În 1861 a fost deschisă școala parohială.

În perioada sovietică aici s-a aflat sediul gospodăriei colective „Gr. Cotovschi". În sat a fost deschisă o școală de 8 ani, club cu instalație cinematografică, bibliotecă, ateliere de deservire socială, oficiu poștal, grădiniță, magazin.

Comentarii

 (0)
Aici puteţi lăsa comentariul/opinia proprie cu privire la noutatea prezentată pe pagină.
Atenţie! Doar utilizatorii înregistraţi pot comenta, autentificaţi-vă, vă rugăm.

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1900
Populația:
458 locuitori

Crețoaia este un sat în componenţa comunei Ţînţăreni, raionul Anenii Noi. Satul Crețoaia este situat la o distanță de 12 km de orașul Anenii Noi, la 7 km de staţia de cale ferată Socoleni și la 24 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 458 de oameni. Satul Creţoaia a fost întemeiat în anul 1900.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.