05 martie 2024, 06:15 views 25829
Materiale din compartiment: Toate noutăţile |

Vulcăneşti, raionul Nisporeni

Statut:
Sat
Prima atestare:
1443
Populația:
1224 locuitori

Vulcăneşti este un sat din cadrul comunei Cioreşti, raionul Nisporeni. Satul are o suprafaţă de circa 0.25 kilometri pătraţi, cu un perimetru de 2.33 km. Localitatea se află la distanța de 14 km de orașul Nisporeni și la 63 km de Chișinău. Satul Vulcănești a fost menționat documentar în anul 1443.

[în sus]Populația

Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1224 de locuitori, dintre care 49.43% - bărbaţi și 50.57% - femei. Structura etnică a populaţiei: 12.91% - moldoveni, 0.49% - ruşi, 0.16% - ucraineni, 86.36% - ţigani, 0.08% - alte etnii.

[în sus]Istoria localitații

Satul Vulcănești a fost menționat documentar în anul 1443.

[în sus]Sfera socială

În satul Vulcănești, localitatea cu proporţia cea mai mare de populaţie romă din Moldova, a fost recent deschis Centrul Comunitar de dezvoltare timpurie a copiilor.

Cel mai mic copil care frecventează Centrul Comunitar din satul Vulcăneşti, comuna Cioreşti, nu are încă 3 ani împliniţi, cel mai mare are 7 ani. Activitatea de la Vulcăneşti s-a axat pe dezvoltarea inteligenţelor multiple, iar organizatorii au pus mai mult accent pe mişcare, muzică şi îmbogăţirea vocabularului.

Potrivit teoriei inteligenţelor multiple, fiecare copil învaţă în felul lui, în funcţie de inteligenţele sale dominante. Teoria inteligenţelor multiple provoacă educatorii şi părinţii să lucreze cu copiii în aşa fel, încât fiecare copil să înveţe într-un mod care se potriveşte cu personalitatea lui, dezvoltându-şi, în acelaşi timp, şi alte tipuri de inteligenţă. Activitatea cu copiii de la Centrul Comunitar de la Vulcăneşti ilustrează în mod practic această abordare: un copil poate învăţa lumea din jur prin dans, cântec, spectacol, dar şi prin desen, poezie, construcţie, discuţii etc.

Administraţia Publică Locală a reparat spaţiile, iar Ministerul Educaţiei, în cadrul Proiectului „Educaţie pentru Toţi", susţinut de Banca Mondială şi UNICEF, a dotat Centrul Comunitar cu toate cele necesare: mobilă, materiale didactice, cărţi, jucării etc.

Comentarii

 (0)
Aici puteţi lăsa comentariul/opinia proprie cu privire la noutatea prezentată pe pagină.
Atenţie! Doar utilizatorii înregistraţi pot comenta, autentificaţi-vă, vă rugăm.

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1572
Populația:
2729 locuitori

Boşcana este un sat şi comună din raionul Criuleni. Din componenţa comunei fac parte două localităţi: Boşcana şi Mărdăreuca. Satul este situat la o distanţă de 20 km de oraşul Criuleni şi la 24 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului Boşcana constituie 2729 de oameni. Prima atestare documentară a satului Boşcana datează din 12 martie 1572.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.