09 aprilie 2024, 16:00 Realitatea moldovenească views 1043
«Moldova Europeană – 2030» fără școli sătești?
09 aprilie 2024, 16:00 Realitatea moldovenească views 1043

«Moldova Europeană – 2030» fără școli sătești?

Republica Moldova numără 100 de școli, în care învață mai puțin de 50 de copii, și 300 de școli, în care «rod granitul științei» mai puțin de 100 de elevi. Aceste instituții școlare au ajuns o povară grea pentru bugetul Ministerului educației, în opinia conducătorilor acestuia, dat fiind că principalele cheltuieli (pentru salarizare, servicii comunale) trebuie transferate din buget, și guvernarea vrea să scape treptat de ele. Urmează să fie închise 100 de școli.

Colectivele pedagogice se alarmează cu privire la angajarea lucrătorilor din instituțiile școlare, iar conducerea Ministerului educației dă asigurări, că toți vor avea un loc de muncă, mai mult - și pedagogii, și elevii care vor trece în școli noi, vor primi finanțare de la stat. Doar că plățile temporare nu pot preveni urmările grave – migrația continuă a populației și dispariția satelor moldovenești – baza culturii și identității moldovenești.

Departe de casa părintească

La 14 martie, parlamentul a votat în primă lectură amendamentele la Codul educației RM nr. 152/2014. Una dintre schimbările propuse în document reglementează măsurile de sporire a accesului la educație pentru elevii din școlile medii generale mici și reținerea personalului didactic în sistem. Codul a fost completat cu art. 145¹, care prevede inclusiv și o plată suplimentară pentru părinții care își transferă copiii de la școlile mici la cele mari.

În partea 1 a art.. 145¹ a fost fixată prevederea, conform căreia pentru a spori accesul la educația de calitate, părinții sau reprezentanții legali ai elevilor din instituțiile publice de educație cu un număr de elevi mai mic de 50, selectate de Ministerul educației și științei, care doresc să-și înscrie copilul la altă instituție publică primară sau medie generală, vor beneficia de alocații. Conform părții 2 a aceluiași articol, acești bani vor fi oferiți lunar, timp de doi ani după înscrierea elevului la școala nouă. Pentru perioada vacanței de vară – lunile iunie-august – aceste alocații vor fi suspendate. Partea 3 stabilește, că pentru a asigura mobilitatea personalului didactic din instituțiile de educație primară și medie specială cu un număr de elevi mai mic de 50, selectate de Ministerul educației, vor fi achitate alocații « pentru păstrarea acestui personal didactic în sistem în perioada, în care este înscris într-o altă instituție de învățământ primar sau secundar general».

În Nota informativă la proiectul de lege care prevede modificarea Codului educației și un șir de alte documente, se spune că aceste amendamente au fost elaborate « în contextul necesității realizării obiectivului general nr.3 al Strategiei naționale de dezvoltare «Moldova europeană – 2030», adoptate prin Legea nr. 315/2022, care este de a garanta tuturor o educație adecvată și de calitate pe tot parcursul vieții ».

De aceea părinților le vor fi propuse plăți lunare, care îi vor stimula să-și transfere copiii din școlile sătești mici în cele raionale, cu un număr mai mare de elevi. Potrivit ministrului educației și științei Dan Perciun, care a prezentat proiectul în parlament, transformările ar fi necesare și deoarece calitatea educației în asemenea școli sătești este mai proastă ca în cele orășenești, lasă de dorit și reușita școlară.

Rezultatele testării internaționale (PISA), făcute publice de ministrul Perciun în timpul prezentării proiectului de lege, arată că în școlile mari 7 din 10 elevi obțin un nivel minim de cunoștințe, în timp ce în instituțiile mici această cifră este de 3 din 10 elevi. În medie, comparativ cu semenii lor de la oraș, elevii de la sate acumulează mai puține puncte: cu 16% la citire, cu 13% - la matematică și cu 13% - la științele naturii.

Continuarea articolului citiți pe noi.md.

Cuvinte cheie:

Moldova Europeană , scoala

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1956
Populația:
197 locuitori

Calfa Nouă este un sat din cadrul comunei Calfa, raionul Anenii Noi. Localitatea se află la distanța de 22 km de orașul Anenii Noi și la 54 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 197 de oameni. Satul Calfa Nouă a fost înființat în anul 1956.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.