11 aprilie 2024, 09:30 Realitatea moldovenească views 808
Cum să comunicați cu recenzorii în cadrul recensămîntului și la ce întrebări să răspundeți
11 aprilie 2024, 09:30 Realitatea moldovenească views 808

Cum să comunicați cu recenzorii în cadrul recensămîntului și la ce întrebări să răspundeți

Pe internet a fost publicat un Îndrumar privind comunicarea cu recenzorii care vizitează cetățenii în cadrul desfășurării recensămîntului general al populației.

Îndrumarul se bazează pe recomandările experților care oferă sfaturi cetățenilor cum să comunice cu recenzorii și la ce întrebări de bază din chestionar trebuie să răspundă, relatează Noi.md.

În special, Îndrumarul recomandă cetățenilor să salute recenzorii fără a-i lăsa să intre în apartament, iar apoi să le ceară legitimația, certificatul personal pentru dreptul de a efectua recensămîntul, documente pentru acreditarea mijloacelor tehnice care vor fi folosite în timpul anchetei. Luînd aceste documente, cetățenii sînt sfătuiți să închidă ușa și să facă poze, de exemplu, în bucătărie.

Apoi vor trebui să ceară o declarație oficială din partea organizației lor privind nedivulgarea, deoarece nimeni nu a anulat legea privind protecția datelor cu caracter personal, iar dacă nu au un astfel de document, ar trebui să roage recenzorii să vină data viitoare cu toate aceste documente.
Cetățenii sînt îndemnați să acționeze politicos, fără emoții.

Experții menționează principalele întrebări din chestionar, conform regulamentului UE, la care cetățenii sînt obligați să răspundă:
1. Locul de reședință
2. Locul de muncă
3. Localitatea
4. Vârsta
5. Naționalitate
6. Tipul de activitate actuală
7. Locul de muncă, tipul de activitate
8. Caracteristici economice
9. Nivelul de studii
10. Țara, locul de naștere
11. Țara, naționalitatea
12. Locul actual de trai
13. Locul anterior de trai
14. Statutul gospodăriei
15. Starea civilă
16. Tipul familiei, numărul de membri
17. Tipul locuinței private
18. Amenajarea locuinței
19. Forma de proprietate a locuinței
20. Sistemul de aprovizionare cu apă
21. Baie, veceu
22. Tipul de încălzire.

După cum subliniază experții, toate celelalte întrebări depășesc sfera de aplicare a legislației, iar cetățenii nu sînt obligați să răspundă la ele.

După cum s-a anunțat anterior, mulți cetățeni subliniază faptul că chestionarele publicate ale viitorului recensămînt general al populației Moldovei nu provoacă decît nedumerire și seamănă cu interogatoriul unui suspect.

Doru Petruzi, directorul general al companiei de cercetări sociologice IMAS, a declarat pentru Noi.md că, în calitate de sociolog, nu prea înțelege cît de potrivite sînt unele întrebări din chestionar, în contextul unui asemenea eveniment cum este recensămîntul general.

"Aceste întrebări provoacă nu doar zîmbete și acuzații din partea diferitor persoane. Ce urmăresc ei, unde vor să folosească aceste informații - numai cei care au alcătuit aceste chestionare știu. Sînt informații care pur și simplu nu au nicio valoare științifică și nu spun nimic semnificativ despre populație. În calitate de sociolog, îmi este greu să înțeleg logica unor astfel de întrebări", a declarat el.

Potrivit sociologului, există și posibilitatea de a refuza a răspunde la unele întrebări.

În același timp, premierul Dorin Recean a criticat reacția cetățenilor la întrebările care le sînt adresate în cadrul recensământului populației și locuințelor din 2024.

În cadrul ședinței Guvernului, Recean a remarcat creșterea peste noapte a numărului de "experți în recensămînt" și a subliniat importanța evenimentului pentru țară.

Recean i-a îndemnat pe toți să aibă o atitudine responsabilă și a îndemnat chiar și politicienii să coopereze cu recenzorii.

"Întrebările sînt au fost bine formulate, ca să putem pune la dispoziția autorităților și mediului de afaceri informațiile care sunt necesare. S-a muncit mult asupra organizării și formulării întrebărilor. Vreau să îi îndemn pe toți să aibă atitudine responsabilă, inclusiv politicienii care s-au făcut experți, să primească recenzorii și să răspundă și ei la întrebări", a declarat Dorin Recean.

Biroul Național de Statistică (BNS) a venit cu mai multe precizări în privința unor întrebări din chestionarul la Recensămîntul Populației și Locuințelor (RPL) 2024, notează Noi.md.

Redacția Noi.md a adresat marți o solicitare BNS, în care am cerut instituției să vină cu anumite precizări în privința unor întrebări, la care urmează să răspundă cetățenii în cadrul RPL 2024.

Solicitarea a fost făcută în contextul în care mai mulți cititori ai site-ului ne-au trimis mesaje, în care s-au arătat nedumeriți de conținutul unor întrebări, cum ar fi, deexemplu: «-Ați fost prezent în această locuință la miezul nopții, între 7 și 8 aprilie 2024?»; «-Ați revenit în această locuință de cel puțin 2 ori pe lună?»; «Care a fost motivul absenței din această locuință?».

Reprezentanții Serviciului de presă al BNS ne-au răspuns marți că ne vor oferi un răspuns în scris, după care astăzi au menționat că vor plasa o informație la solicitarea noastră pe site-ul instituției.

Astfel, BNS precizează că "întrebările din chestionarele de recensămînt, au fost elaborate în conformitate cu prevederile art. 11 al Legii 231/2022 privind recensămîntul populației și locuințelor urmînd și recomandările internaționale".

"Ce înseamnă miezul nopții între 7 și 8 aprilie 2024? De ce se utilizează la Recensămînt? Conform cadrului normativ și standardelor internaționale, orice recensămînt prevede colectarea datelor conform stării la un anumit moment/dată de referință.

Conform art. 6 (3) al Legii 231/2022 privind recensămîntul populației și locuințelor: ”Informațiile înregistrate în cadrul recensămîntului reflectă caracteristicile populației și ale locuințelor conform situației la ora 00.00 a datei de referință a recensămîntului, care este prima zi a perioadei de colectare a datelor de recensămînt.”

Corespunzător, în cazul RPL 2024 din Republica Moldova, momentul de referință al Recensămîntului 2024 este ora 00:00 a zilei de 8 aprilie 2024. Astfel, pentru toate persoanele care vor fi recenzate, datele colectate în chestionarele de recensămînt trebuie să se refere la acest moment de referință al recensămîntului - regulă aplicată pentru toți participanții la recensămînt. Aceeași abordare a fost aplicată și în cadrul RPL din anul 2014, precum și la recensămintele precedente".

Despre importanța întrebării "Ați fost prezent în această locuință la miezul nopții între 7 și 8 aprilie?” (întrebarea 3 din chestionarul 3P)", BNS menționează că "este formulată anume cu referire la momentul de referință al RPL 2024. Ea servește identificării din start a persoanele care vor avea reședința obișnuită în localitatea unde are loc interviul".

"De exemplu, persoanele care s-au mutat cu traiul în această locuință după 8 aprilie (au ales răspunsul „nu, m-am mutat cu traiul după 8 aprilie”) sînt întrebate despre localitatea unde s-au aflat la 8 aprilie (salt de la întrebarea 3 la întrebarea 14 “Unde v-ați aflat la 8 aprilie anul 2024?”) – pentru a atribui reședința obișnuită în altă localitate unde au locuit preponderent înainte de data interviului (întrebările 15-18).

Întrebările din chestionar sînt importante în special pentru a determina exact populația cu reședință obișnuită în localitățile țării– informație mult solicitată de către autoritățile publice locale, centrale și alți utilizatori".

La întrebările din solicitarea Noi.md, dacă pot cetățenii să refuze participarea la RPL sau să răspundă doar la unele întrebări și dacă vor fi sau nu sancționate în acest caz, BNS a menționat următoarele:

"Conform art. 7 al Legii nr.231/2022, participarea la recensămînt a persoanelor care fac obiect al recenzării este obligatorie prin a furniza, pe propria răspundere, informații corecte și complete conform chestionarelor de recensămînt. La întrebări referitor la caracteristicile etno-culturale (etnie, limbă, religie) respondentul poate să aleagă opțiunea Nu declar. Participarea și oferirea de răspunsuri corecte la recensămînt este nu doar o obligație, dar și un act civic!".

Fiind rugați să precizeze în cîte limbi este întocmit chestionarul, reprezentanții BNS menționează că chestionarele de recensămînt au fost elaborate și sînt disponibile în limba de stat, rusă, găgăuză, ucraineană, bulgară și romani.

Biroul a mai adăugat următoarele aspecte:

-datele RPL nu vor servi pentru colectarea de impozite pe bunurile imobiliare;

-dacă recenzorul nu găsește pe nimeni acasă, el va lăsa în cutia poștală, în poartă sau la ușă o înștiințare privind participarea la recensămînt, care va conține datele de contact ale lui pentru a stabili împreună o zi și oră convenabilă pentru recenzare. Recenzorul va efectua 5 vizite la domiciliu;

-intervalul în care pot să recenzeze este între ora 8:00 și ora 21:00;

-nu sînteți obligați să lăsați recenzorul în casă, îi puteți verifica identitatea, apelînd Linia Verde 0800 800 24.

BNA mai precizează că informațiile oferite de populație în cadrul recensămîntului sînt confidențiale și protejate prin lege.

Recensămîntul populației și locuințelor în anul 2024 a început în data de 8 aprilie și va dura trei luni.

Portalul Noi.md a transmis o solicitare către Centrul Național pentru Protecția Datelor cu Caracter Personal cu privire la faptul dacă întrebările din chestionar sînt formulate corect conform legislației Republicii Moldova și dacă acestea nu contravin Legii privind protecția datelor cu caracter personal. Deocamdată nu am primit niciun răspuns.

Noi.md realizează și un sondaj de opinie în rîndul cetățenilor pe tema: "Veți participa la recensămîntul în desfășurare în Moldova?".

Puteți vota în cadrul sondajului AICI.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

recenzor , întrebări , recensamint

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1554
Populația:
1464 locuitori

Pașcani este un sat și comună din raionul Hîncești. Din componenţa comunei fac parte localităţile Pereni și Pașcani. Localitatea se află la distanța de 32 km de orașul Hîncești și la 63 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1464 de locuitori. Satul Pașcani a fost menționat documentar în anul 1554.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.