08 mai 2024, 15:00 Personalități views 1036
Alexei Colîbneac: „Iacob Burghiu și Svetlana Paicova-Burghiu sunt personalități strălucitoare și extraordinare”
08 mai 2024, 15:00 Personalități views 1036

Alexei Colîbneac: „Iacob Burghiu și Svetlana Paicova-Burghiu sunt personalități strălucitoare și extraordinare”

Regizorul de film, scenaristul, scriitorul talentat, poetul, consilier al președintelui Lucinschi pentru problemele de cultură, Iacob Burghiu, și soția sa, Svetlana Paicova-Burghiu – au fost personalități remarcabile, ale căror nume erau cunoscute departe de hotarele Moldovei și au avut o mare contribuție la dezvoltarea culturii moldovenești.

Despre acest lucru a relatat într-un interviu de graficianul moldovean, Maestru Emerit al Republicii Moldova, Alexei Colîbeac, transmite Noi.md.

El a menționat că filmul lui Iacob Burghiu "Fii fericită, Iulia!" s-a bucurat de succes în multe țări. Iar soția sa, o strălucită mezzo-soprană, a evoluat adesea pe scena Teatrului Mare, și pe scenele altor săli de concerte din străinătate.

Devenind, în 1997, consilier al președintelui țării, Burghiu s-a revelat ca un organizator în domeniul culturii.

Spre exemplu, el soluționa multe probleme de organizare a festivalului internațional «Invită Maria Bieșu». Burghiu a participat activ la proiectul unic – montarea legendarului balet ”Spărgătorul de nici” pe scena chișinăuiană. Cu ajutorul său, au urmat negocierile cu reputatul coregraf Iurie Grigorovici, au fost soluționate problemele livrării neprețuitelor decoruri, pe care ni le-a dăruit Teatrul Mare.

După cum a spus Alexei Colîbneac, Iacob Burghiu a fost unul dintre fondatorii și conducătorii comisiei heraldice pe lîngă președintele RM.

”Am lucrat ani mulți în această structură, unde erau soluționate numeroase probleme privind elaborarea însemnelor și premiilor de stat, respectarea regulilor de utilizare a simbolurilor de stat, aprobarea bannerelor și emblemelor diferitor așezări. Rolul lui Burghiu în organizarea acestei activități nu poate fi supraapreciat. De fapt, a fost o personalitate neordinară - cu un temperament enorm, cu capacitatea de a asculta și a accepta opinia altora. În orice auditoriu, știa să ”țină sala”, era un orator perfect, spiritual, convingător", a spus graficianul, Maestru emerit al RM.

Sursa: noi.md

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1771
Populația:
680 locuitori

Pociumbăuţi este un sat şi comună din raionul Rîşcani. Pociumbăuţi este unicul sat din comuna cu acelaşi nume, care se află la distanța de 25 km de orașul Rîșcani și la 205 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 680 de oameni. Satul Pociumbăuți a fost menționat documentar în anul 1771.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.