Mergi spre compartimentul: Istoria
11 aprilie 2016, 14:45 Istoria views 8354
Descoperire în ograda Muzeului de Etnografie
11 aprilie 2016, 14:45 Istoria views 8354

Descoperire în ograda Muzeului de Etnografie

Peisajul din curtea Muzeului Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală este unul dezolant. Şi asta din cauza mormanelor de gunoaie adunate de mai mulţi ani. Un grup de voluntari nu a putut trecere cu vederea peste această problemă şi s-a apucat să cureţe ograda. Surpriză însă. Tinerii au dat peste fosilele unui dinoteriu, care a trăit acum câteva zeci de milioane de ani.

Voluntari din Moldova, dar şi din SUA şi Germania au adunat, din curtea Muzeului Național de Etnografie, 40 de tone de gunoaie. Centrul Cultural Evreiesc a contribuit cu 10 mii de lei la eliminarea deşeurilor. Din aceşti bani s-au mai cumpărat mănuşi şi apă pentru voluntari.

„Când am aflat în ce condiții este el păstrat acuma, eu am fost șocat că, da, noi vedem în fiecare zi o înfățișare frumoasă a clădirii principale, dar ce se petrece în depozitul, ce se petrece pe partea care nu-i arătată omului obișnuit e chiar teribilă", adeclarat reprezentantul Centrului Cultural Evreiesc, Nichita Belâi.

Inițiatoarea acțiunii de salubrizare este o tânără, care a venit cu propunerea către conducerea muzeului.

„Directorul muzeului, domul Mihai Ursu, s-a plâns că muzeul nu are resurse financiare, posibilitate să facă curățenie pe teritoriul muzeului. Dar eu cred că în decursul atâtor ani, cât timp stă aici gunoiul, pentru un complex de muzee este rușine", a relatat inițiatorul acțiunii, Alisa Bauchina.

Şeful instituţiei spune însă că nu are bani pentru curăţenie.

„Muzeul a întreprins în fiecare an, pur simplu aici s-a acumulat atâta gunoi, că trebuia să ne preocupăm numai de asememnea probleme, dar noi neavând nici mijloace financiare, nici personal ca să evacuăm tot gunoiul odată, așa pe rând l-am evacuat", a specificat directorul Muzeului Național de Etnografie și Istorie Naturală, Mihai Ursu.

În timp ce făceau curăţenie, voluntarii au găsit atât fragmente dintr-un schelet de dinoteriu, mamifer fosil uriaş mai mare decât elefantul, cât şi bucăţi de lemn ale celor două biserici din curtea muzeului, care urmau să fie restaurate:

„Este foarte straniu pentru mine. E foarte veche, dar ea stă în așa condiții, pe pământ".

„Nu poate să fie așa ceva, nu știu. Toate exponatele sunt în depozit", a adăugat Mihai Ursu.

Eliminarea gunoiului din curtea Muzeului Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală face parte din acţiunile dedicate Zilei Mondiale a Faptelor Bune, sărbătorită în data de 10 aprilie.

Sursa: www.publika.md

Cuvinte cheie:

muzeu , descoperire , deşeuri

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1927
Populația:
419 locuitori

Tomaiul Nou este un sat şi comună din raionul Leova. Din componenţa comunei fac parte localităţile Sărăţica Veche și Tomaiul Nou. Localitatea se află la distanța de 40 km de orașul Leova și la 70 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 419 oameni. Satul Tomaiul Nou a fost menționat documentar în anul 1927.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.