Mergi spre compartimentul: Istoria
02 februarie 2017, 15:45 Istoria views 45760
Ordinul „Bogdan Întemeietorul”
02 februarie 2017, 15:45 Istoria views 45760

Ordinul „Bogdan Întemeietorul”

Ordinul „Bogdan Întemeietorul” se conferă:

  • pentru merite remarcabile în dezvoltarea şi consolidarea statalităţii Republicii Moldova;
  • pentru contribuţie substanţială la renaşterea naţională, la consolidarea păcii civice, la instaurarea coeziunii şi concordiei în societate, la armonizarea relaţiilor interetnice;
  • pentru activitate deosebit de rodnică în vederea sporirii prestigiului ţării pe plan internaţional.

Ordinul „Bogdan Întemeietorul” se confecţionează din argint şi reprezintă o cruce în flori de crin, de aur, fiecare floare avînd cîte un fianit broşînd în zona receptaculului. Crucea este aşezată pe o stea de argint, compusă din fascicole de raze multiplicate şi ordonate într-un pătrat imaginar cu laturile uşor convexe. Crucea este încărcată cu un medalion rotund avînd în cîmp roşu, în relief, efigia simbolică a domnului ţării ecvestru, de aur, iar în exergă, între două cercuri liniare de acelaşi metal, pe email alb, legenda cu litere capitale, de asemenea de aur: sus „Bogdan”, jos „Întemeietorul”, segmentele inscripţiei fiind separate de cîte trei fianite pe flancurile drept şi stîng. Diametrul ordinului este de 45 mm. Ordinul are pe revers un sistem de prindere de haină.

Reamintim, că informații amănunțite despre Simbolurile Moldovei istoriceSimbolurile naționale ale Republicii Moldova - DrapelulStemaImnulDistincţii de Stat și Moneda națională pot fi vizualizate la compartimentul Istoria a proiectului moldovenii.md.

 

Cuvinte cheie:

distinctie , istoria

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1806
Populația:
1143 locuitori

Aluatu este un sat şi comună din raionul Taraclia. Aluatu este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 11 km de orașul Taraclia și la 172 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1143 de oameni. Satul Aluatu a fost menționat documentar în anul 1806.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.