Mergi spre compartimentul: Istoria
25 octombrie 2017, 15:50 Istoria views 54444
O sabie a lui Ștefan cel Mare poate fi văzută, în premieră, în cadrul unei expoziții (Foto)
25 octombrie 2017, 15:50 Istoria views 54444

O sabie a lui Ștefan cel Mare poate fi văzută, în premieră, în cadrul unei expoziții (Foto)

Reamintim că o sabie a lui Ștefan cel Mare este prezentată în premieră în cadrul expoziției dedicate domnitorului Moldovei la 560 de ani de la înscăunare la Muzeul de Istorie al Bucovinei.

Muzeul de Istorie Suceava găzduiește pînă la 15 februarie 2018 expoziţia "Ştefan cel Mare. Din istorie în veşnicie", organizată de Muzeul Bucovinei Suceava şi Muzeul Naţional de Istorie a României Bucureşti, în colaborare cu Muzeul Naţional de Artă al României Bucureşti, Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei Chişinău, Muzeul Judeţean Vaslui, Complexul Muzeal Naţional „Moldova" Iaşi, Complexul Muzeal Judeţean „Iulian Antonescu" Bacău, Muzeul Judeţean Botoşani, Complexul Muzeal Judeţean Neamţ şi Muzeul Naţional al Literaturii Române Bucureşti.

Cele peste 250 de obiecte de patrimoniu din expoziţie vin să ilustreze, fiecare în parte, ceea ce a făcut ca Moldova epocii lui Ştefan să fie preţuită de către aliaţi, admirată de duşmani şi niciodată uitată de urmaşii oştenilor care i-au stat alături domnului în fiecare bătălie. Dintre numeroasele exponate, care vor stîrni admiraţia oricărui iubitor de istorie, amintim stindardul liturgic dăruit de către Ştefan cel Mare Mănăstirii Zografu, o spadă decorată pe buton cu numele Ştefan, similară celei aflate la Muzeul Topkapî din Istanbul, descoperită la Curtea Domnească din Vaslui, în cercetare arheologică, panaghiarul dăruit de Alexandru, fiul lui Ştefan cel Mare, ctitoriei sale Mănăstirea Adormirea Maicii Domnului de la Bacău, precum şi numeroase tezaure monetare şi cu obiecte de podoabă datînd de la sfîrşitul secolului XV şi începutul secolului XVI, precum şi multe altele, pe care vă invităm să le descoperiţi.

Sursa: newsbucovina.ro

Cuvinte cheie:

expoziție , Stefan cel Mare

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1698
Populația:
675 locuitori

Bobeica este un sat şi comună din raionul Hînceşti. Din componenţa comunei fac parte localităţile Bobeica, Draguseni și Dahnovici. Localitatea se află la distanța de 21 km de orașul Hîncești și la 50 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 675 de oameni. Satul Bobeica a fost menționat documentar în anul 1698.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.