Mergi spre compartimentul: Istoria
01 mai 2015, 14:50 Istoria views 18067
01 mai 2015, 14:50 Istoria views 18067

Murdăria de pe cărți a povestit despre secretele cititorilor din Evul Mediu

Oamenii de știință de la Universitatea St Andrews au examinat murdăria de pe paginile cărților religioase medievale și au aflat despre obiceiurile cititorilor care au trait în Europa în Evul Mediu, relatează  www.bbc.co.uk.

Conform cercetătorilor, persoanele care trăiau în Evul Mediu, nu se deosebeau mult de oamenii moderni. Ei se temeau de boli, erau egoiști şi de multe ori adormeau în timp ce citeau.

Studiul cărţilor s-a realizat cu ajutorul unui instrument special numit densitometru, care măsoară gradul de murdărie a paginilor. Oamenii de știință sugerează că paginile cele mai murdare erau cele mai populare, cu alte cuvinte, cele mai citite.

Examinarea cărţi religioase medievale, cercetatorii au descoperit ca cele mai citite erau paginile cu textul rugăciunii către sfîntul martir Sebastian. În Sfîntul Sebastian s-a tras cu săgeţi, iar apoia fost omorît cu pietre pînă la moarte. Rănile martirului aminteau simptomele de ciumă bubonică. Acesta este motivul pentru care oamenii l-au ales ca apărător de ciumă, care a ucis un număr mare de europeni în Evul Mediu.

În plus, cercetătorii au observat că rugăciunile pentru propria sănătate erau mult mai populare decît rugăciunile pentru sănătatea altora.

Cercetătorii, de asemenea, raportează că oamenii medievali nu iubeau să se scoale devreme. Această concluzie a fost bazată pe faptul că, în acea parte a cărţii unde se aflau rugăciunile care se pronunţau în primele ore ale diminetii, au fost afectate doar primele pagini.

În Evul Mediu, proprietarii de cărţi erau în primul rînd oamenii bogaţi, iar cărţile erau tratate ca o adevărată comoară. Oamenii citeau cu voce tare rugăciunile de mai multe ori pe zi.

Cuvinte cheie:

istoria , savanti , descoperire

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:

Populația:
3108 locuitori

Trinca este un sat şi comună din raionul Edineţ. Trinca este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Satul este situat pe rîul Drăghiște, la 25 km de orașul Edineț și la 40 de km de stația de cale ferată Lipcani. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 3108 oameni.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.