Mergi spre compartimentul: Cultura
07 mai 2014, 15:13 Cultura views 10059
La Chișinău a fost vernisată expoziţia de port popular italian
Foto: moldpres.md
07 mai 2014, 15:13 Cultura views 10059

La Chișinău a fost vernisată expoziţia de port popular italian

Costume naţionale italiene din sec. XVIII-XX au fost prezentate ieri la o expoziţie deschisă la Muzeul Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală, comunică MOLDPRES.

Evenimentul s-a produs în cadrul Săptămînii culturii italiene în Republica Moldova, care se desfăşoară în perioada 5-11 mai.

Costumele au fost aduse din patru regiuni ale Italiei - Trentino, Piemont, Lombardia şi Sardinia, de către Veronica Cibotaru, preşedintele Asociaţiei moldo-italiene „Arcobaleno" („Curcubeul"), stabilită de mai mulţi ani cu traiul în regiunea Trentino.

Solicitată de MOLDPRES, ea a declarat că aceste costume le-a adus din nordul Italiei. Ele se aseamănă mult cu ale noastre - cu fuste lungi, cu şorţuri, ca toate gospodinele, cu basmale. De obicei, acestea se îmbracă la sărbători.

La eveniment a participat Ambasadorul Italiei în Republica Moldova, Enrico Nunziata, care a menţionat între altele că şi această expoziţie este un mod de apropiere dintre cultura italiană şi cea moldovenească.

Expoziţia va funcţiona pînă pe 11 mai, iar pe 17 mai, în Noaptea muzeelor, care se desfăşoară de Ziua Internaţională a Muzeelor, costumele vor fi incluse în cadrul expoziţiei costumelor popoarelor lumii cu genericul „Unitate prin diversitate".

Tot ieri la Muzeul Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală a fost inaugurat Festivalul Cinematografic italian de Istorie şi Arheologie, care va dura pînă la 11 mai. Săptămîna culturii moldo-italiene se va încheia sîmbătă cu un concert la Sala cu Orgă, prezentat de corul Liceului „Dante Alighieri" şi artişti din Italia.

Sursa: moldpres.md

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1568
Populația:
3401 locuitori

Geamăna este un sat şi comună din raionul Anenii Noi. Din componenţa comunei fac parte localităţile Batîc și Geamăna. Satul Geamăna se află la distanța de 12 km de orașul Anenii Noi și la 32 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 3 401 oameni. Satul Geamăna a fost atestat documentar în anul 1568.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.