Mergi spre compartimentul: Cultura
07 august 2014, 14:13 Cultura views 8088
La Chișinău ar putea fi creată aleea oamenilor de cultură
Foto: moldpres.md
07 august 2014, 14:13 Cultura views 8088

La Chișinău ar putea fi creată aleea oamenilor de cultură

Uniunea Teatrală din Moldova a lansat ideea creării Aleii Oamenilor de Cultură în scuarul Catedralei Mitropolitane din Chişinău, similară cu cea a clasicilor literaturii române din Grădina Publică „Ştefan cel Mare şi Sfînt", relatează MOLDPRES.

Ideea aparţine preşedintelui UNITEM, Alexandru Grecu, Artist al Poporului.

Solicitat de MOLDPRES, Alexandru Grecu a afirmat că o asemenea alee este necesară din mai multe motive. În ultimul timp au trecut în eternitate mai mulţi actori şi regizori, dar şi cîntăreţi de muzică clasică, populară şi uşoară, compozitori ş.a., pe care generaţia tînără nu-i prea cunoaşte, iar cei în vîrstă poate i-au uitat.

„Aleea Oamenilor de Cultură ar putea deveni la fel de atractivă ca şi cea din Grădina Publică „Ştefan cel Mare şi Sfînt". Ea va menţine vie memoria marilor noştri înaintaşi, iar tinerii le vor simţi prezenţa eternă de fiecare dată cînd vor păşi pe această alee", a constatat preşedintele UNITEM.

Potrivit lui, proiectul va fi pus în dezbatere spre a fi aprobat la una din următoarele şedinţe ale Consiliului municipal Chişinău.

„Este o idee extraordinară. Pe aleea din Grădina publică sînt doar busturile scriitorilor, dar de ce n-am avea şi o alee a oamenilor de cultură - actori, regizori, compozitori, pictori, sculptori, arhitecţi ş.a.?", a menţionat pentru MOLDPRES arhitectul Eugen Bîzgu.

Viceministrul Culturii Gheorghe Postică a spus că ministerul de resort susţine această idee, însă nu este sigur dacă respectiva alee ar putea fi creată neapărat în scuarul Catedralei, considerînd că există şi alte locuri potrivite. Iar Nicon Zaporojan, specialist al Direcţiei generale arhitectură, urbanism şi relaţii funciare a Primăriei municipiului Chişinău a fost de părere că această alee ar putea fi construită pe bulevardul Grigore Vieru sau la intersecţia străzilor Pan Halippa şi Vasile Alecsandri, lîngă Complexul „Eternitate".

Anterior Primăria Chişinău împreună cu un grup de scriitori şi ziarişti a propus crearea Aleii Oamenilor Iluştri în scuarul Palatului Naţional „Nicolae Sulac", însă, din motive necunoscute, ideea a fost abandonată.

În 1957 la Chişinău a fost construită Aleea Clasicilor din actuala Grădină Publică „Ştefan cel Mare şi Sfînt", care a devenit una dintre principalele atracţii turistice ale capitalei. Iniţial aleea avea 12 busturi, însă după destrămarea Uniunii Sovietice acestora le-au fost adăugate busturi ale scriitorilor din R. Moldova şi România.

Sursa: moldpres.md

Cuvinte cheie:

cultura , personalitati , Chisinau

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1782
Populația:
837 locuitori

Căpreşti este un sat din cadrul comunei Prodăneşti, raionul Floreşti. Localitatea se află la distanța de 28 km de oraşul Floreşti și la 102 km de oraşul Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 837 de oameni. Satul Căprești a fost menționat documentar în anul 1782.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.